Pet 15 Feb 2013

Pričakovanja upravljavcev še naprej optimistična

Najnovejša mesečna anketa, ki jo je investicijska hiša Merrill Lynch izvedla med 250 upravljavci skladov s pretežno globalno usmeritvijo, ki skupaj upravljajo skoraj 700 milijard ameriških dolarjev premoženja, kaže, da so pričakovanja med največjimi udeleženci na kapitalskih trgih še vedno zelo optimistična. Pričakovanja glede prihodnje rasti podjetniškega sektorja so najvišja v zadnjem letu, skoraj polovica upravljavcev pa meni, da naj podjetja prosti denarni tok usmerijo v investicijska vlaganja, le 12 odstotkov pa si jih želi, da podjetja izboljšajo strukturo svojih bilanc.

Večina anketirancev kot ključna sistemska tveganja še vedno izpostavlja višino javnega dolga ZDA, evropsko dolžniško krizo in pretrese na naftnem trgu, za razliko od preteklih mesecev pa je tveganje morebitnega ohlajanja kitajskega gospodarstva precej manj izpostavljeno.

Večjih sprememb pri taktični alokaciji ni opaziti, delniške naložbe tako ostajajo nadpovprečno zanimiv naložbeni razred, dolžniški vrednostni papirji in likvidna sredstva pa podpovprečna. Tudi surovine, ki letos beležijo solidne donose, ostajajo podpovprečno utežen naložbeni razred. Nekoliko večja sprememba je opazna pri naložbah v nepremičninski sektor, saj je izpostavljenost upravljavcev do tega segmenta najvišja v zadnjih petih letih.

Tudi regijske izpostavljenosti se niso bistveno spremenile. Razvijajoči se trgi ostajajo nadpovprečno zanimivi, nekoliko se je povečal tudi delež tistih, ki so nadpovprečno izpostavljeni do ameriškega delniškega trga, evrsko območje pa pri večini ostaja med manj zanimivimi trgi.

Izrazitejše spremembe so opazne pri sektorski rotaciji. V primerjavi s predhodnim mesecem se je najbolj povečal delež naložb v zdravstveni sektor, kateremu sledijo še osnovne potrošne dobrine. Največje znižanje alokacije beležijo sektorji energija ter surovine, nekoliko presenetljivo pa investitorji še vedno zapuščajo informacijsko tehnologijo, ki je v portfeljih sicer še vedno nadutežena, vendar najnižje od februarja 2009 dalje. Glede na splošno alokacijo so naložbe v potrošne dobrine in finance še vedno najbolj izpostavljene v portfeljih, najmanj pa upravljavci glede na trenutno stanje verjamemo v podjetja iz sektorjev telekomunikacije in oskrba. Gre torej za klasično ofenzivno postavitev, ki praviloma prinaša dobre rezultate v obdobju rasti delniških trgih, kar je torej skladno s splošnim optimizmom, kateremu smo priča v zadnjih mesecih na svetovnih borzah.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več