Sre 8 Apr 2015

Pričakovanja o nadaljnji rasti tečajev

Večji svetovni borzni indeksi so v tednu pred veliko nočjo ostali na najvišjih vrednostih letošnjega leta. V povprečju so pridobili pol odstotka vrednosti. Še največ je pridobil indeks italijanske borze FTSEMIB in sicer poldrugi odstotek. Med tistimi, ki so izgubili največ, je britanski borzni indeks FTSE 100, ki je izgubil pol odstotka.

Podobno gibanje razvitih svetovnih trgov je bilo zaznati od začetka leta. Največ so v lokalni valuti pridobili prav evropski borzni indeksi, kjer po rasti vodi italijanski FTSEMIB, ki je pridobil dobrih 22 odstotkov. Tesno za petami mu sledi nemški borzni indeks DAX. Francoski borzni indeks CAC 40 je pridobil dobrih 19 odstotkov, podobno kot evropski borzni indeks Eurostoxx50. Ameriški S&P500 je ostal na ravneh iz konca lanskega leta, čeprav je zaradi rasti vrednosti dolarja, kljub vsemu v evrih pridobil dobrih 11 odstotkov. Zelo dobro se je godilo še imetnikom japonskih delnic, ki so od začetka leta v evrih pridobili skoraj 25 odstotkov vrednosti.

Za vse te lepe rasti je seveda zaslužen predvsem začetek tiskanja denarja s strani ECB. Zaupanje v gospodarsko rast evro območja se je okrepilo na 4 – letni vrh. Indeks PMI evro območja, ki meri gospodarsko aktivnost, raste že štiri zaporedne mesece. Kljub vsej rasti tečajev so analitiki mnenja, da se bo rast delnic nadaljevala. Podjetja so namreč začela na veliko izkoriščati izjemno poceni denar z velikimi izdajami obveznic, kjer bodo sredstva uporabila ne samo za investiranje in poplačilo trenutnih obveznosti ampak velikokrat tudi za odkupe lastnih delnic, kar bi moralo dodatno stimulirati rast le-teh. Odgovor, do kdaj se bo tako ugodno okolje nadaljevalo, pa se skriva v inflaciji in inflacijskih pričakovanjih. ECB pričakuje, da se bo inflacija ponovno vrnila na raven 1,8 odstotka v letu 2017.

Ob primerjavi vseh teh lepih rasti z našo ljubljansko borzo, ki je letos pridobila zgolj 2,5 odstotka in to kljub začetku kvantitativnega sproščanja s strani ECB na ravni celotnega evro območja, se lahko vidi, da je pri nas najpomembnejši faktor privatizacija. Tujih investitorjev očitno ne zanima lepa podcenjenost naših večjih družb v primerjavi s tujimi primerljivimi podjetji.

 Avtor: Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več