Pon 1 Apr 2019

Pri igrah ni vedno vse zlato, kar se sveti

Vroča delnica: stagnirajoče cene iger ponudnike spodbujajo, da ponujajo dodatne plačljive vsebine.

Delnice podjetij iz panoge informacijska tehnologija že tradicionalno spadajo med bolj volatilne naložbe, polne priložnosti, a tudi spolzkih pasti. Poleg sektorskih velikanov Apple, Google in Amazon so mlajšim generacijam zelo dobro znana imena Electronic Arts, Activision Blizzard in Square Enix. To so največje družbe, ki razvijajo videoigre.

Ker je bil zaključek leta 2018 še posebno boleč tako za videoigrično dejavnost kot za IT-sektor na splošno, številni analitiki pričakujejo, da bo ta kategorija naložb letos nadpovprečno donosna. A previdnost ni nikoli odveč in skrbni vlagatelj mora biti pazljiv tako na inherentne spremembe industrije kot tudi na specifični položaj posamezne družbe.

Na ravni industrije opažamo že več kot desetletno stagnacijo cen iger (te so se torej pocenile, ko upoštevamo inflacijo). Nekatere igre so tudi brezplačne (na primer svetovni fenomen Fortnite). Posledično družbe zvišujejo dobičke tako, da pozicionirajo lastne produkte kot storitve in kupce nagovarjajo, naj kupujejo dodatne vsebine in naj plačujejo različne naročnine.

Seveda pa s spremembo pozicioniranja glavnega produkta (videoiger) nastanejo tudi kontroverzne odločitve razvijalcev (namerna, bodisi vsebinska bodisi kozmetična izločitev dela produkta, ki ga morajo kupci pozneje doplačati) in celo očitki o spodbujanju mladoletnikov k igranju iger na srečo in splošno hazardiranje. Uporabniki lahko igrajo igre na srečo in lahko celo stavijo na rezultate turnirjev elektronskih športov.

Namesto denarja uporabniki vplačajo tako imenovane skine oziroma dodatne plačljive kozmetične vsebine. Industrija videoiger je specifična tudi po tem, da je uporabnik nadpovprečno seznanjen z lastnostmi produkta, je nadpovprečno računalniško pismen in veliko pogosteje javno (prek spleta oziroma kako drugače) izraža svoje nestrinjanje s tržno politiko in tržnimi odločitvami specifične družbe. Posledično lahko izraženo mnenje končnega uporabnika nadpovprečno vpliva na gibanje cene posamezne naložbe. To dejstvo opažamo že več časa med največjimi družbami v industriji.

Electronic Arts je konec leta 2018 zabeležil strm padec cene delnic. Padec je bil sicer skladen z rezultati večine drugih naložb v sektorju IT, a je v tem konkretnem primeru na ceno delnic negativno vplivala tudi relativno neuspešna izdaja igre Battlefield V, ki je bila močno kritizirana pred samo izdajo zaradi zgodovinskih nenatančnosti, nedokončanih funkcij ob izdaji in invazivne dodatne plačljive vsebine. To je povzročilo strm padec delnic Electronic Artsa tudi na začetku leta 2019, ko je družba objavila poročilo o prodaji in naznanila javnost, da so bili rezultati slabši od pričakovanj prav zaradi omenjenega Battlefielda.

Electronic Arts je v prvem kvartalu leta 2019 izdal tudi videoigro Anthem, ki se ukvarja s podobnimi očitki in je bila neuradno prodana v manj izvodih, kot je bilo pričakovano. Negativen trend na področju kakovosti videoiger in nezadovoljstvo končnih uporabnikov se torej nadaljujeta.

Tudi druge večje družbe kažejo podobne trende (Activision Blizzard, Ubisoft), zato mora vlagatelj dobro oceniti pozicijo družbe in njene palete produktov (tehnični indikatorji so namreč dobri). Priporočal bi opazovanje srednje velikih družb, ki uživajo podporo uporabnikov (CD Projekt) in so v preteklosti omogočile močno sektorsko diverzifikacijo.

Avtor: Erik Scheriani, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo 31. 3. 2019, rubrika: Posel & denar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več