Pet 25 Apr 2014

Prevzemni val v farmaciji se nadaljuje

V farmacevtski industriji smo poleg prevzemnih strategij že dalj časa priča tudi strategiji osredotočanja na segmente ključnih izdelkov. Tako velika podjetja odprodajajo neključne in manj donosne divizije, v katerih niso tržni voditelji, in se vse bolj osredotočajo na svojo osnovno dejavnost, manjša podjetja pa z nakupi teh poizkušajo povečati obseg poslovanja in si na ta način zagotoviti samostojnost. Začetek tega procesa je bil v prvih mesecih leta 2011, ko je največje svetovno farmacevtsko podjetje Pfizer objavilo prestrukturiranje svojega izdelčnega portfelja ter na podlagi tega odprodajo najprej veterinarske ter nato še prehrambene divizije. Nekaj takšnih kapitalskih povezav in prestrukturiranj smo videli tudi ta teden, z vidika velikosti objavljenih prevzemov oziroma oddelitev pa lahko teden označimo celo najuspešnejši od leta 2009. Teden je najprej začel trojček Novartis – GlaxoSmithKline – Eli Lilly z dogovorom na podlagi katerega bo Novartis za 16 milijard dolarjev prevzel divizijo onkoloških zdravil od GlaxoSmithKline, njemu prodal svojo divizijo cepiv za 7,1 milijard dolarjev, za 5,4 milijarde dolarjev pa družbi Eli Lilly prodal divizijo veterinarskih zdravil. Prevzemna aktivnosti nadaljuje tudi podjetje Valeant Pharmaceuticals, ki je objavilo prevzem podjetja Allergan, širši javnosti bolj znano po proizvodnji Botoksa, zdravila za odpravljanje gub. Velikost transakcije je ocenjena na 45,7 mrd USD, z njo pa Valeant vse bolj uresničuje svoj strateški cilj postati peto največje farmacevtsko podjetje. Borzne tečaje v sektorju so dodatno razplamtele tudi prevzemne špekulacije. Najprej je odjeknila informacija o prevzemu podjetja AstraZeneca s strani Pfizer-ja. Podjetje je zanimivo predvsem zaradi obetajočega spleta onkoloških izdelkov v razvoju. Na krilih prevzemnih špekulacij se je močno povečala tudi vrednost delnic Shire, ki se omenja kot primerna nadomestna tarča za Pfizer v primeru neuspelega prevzema AstraZenece. Vsekakor se bo proces konsolidacije podjetij v dejavnosti nadaljeval tudi v prihodnje, največjih koristi v tem procesu pa bodo deležni investitorji v mala in srednje velika podjetja.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 25. 4. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi