Sob 19 Mar 2016

Previdnost ameriške centralne banke Fed

Po prejšnjem tednu, ko je zasedala evropska centralna banka (ECB), je ta teden večja pozornost pripadla ameriški centralni banki (Fed), ki je zasedala v sredo. Predstavniki Feda po novem pričakujejo, da bodo letos zgolj dvakrat dvignili obrestno mero v skupni višini pol odstotka. Ta napoved je v nasprotju z njihovo decembrsko napovedjo, da bodo v letu 2016 obrestno mero dvignili kar štirikrat. Večja previdnost je nastala zaradi povečanja tveganja za svetovno gospodarsko rast in je povzročila povečanje že tako ohlapnih monetarnih politik v Evropi, na Japonskem in Kitajskem. Pričakovanja investitorjev informacijskega sistema Bloomberg so, da bo prvi naslednji dvig šele junija letos.

Ohlapnejša monetarna politika je že po sami definiciji prijaznejša do finančnih trgov. Vseeno pa ta novica, po začetnih pozitivnih premikih na ameriških in azijskih trgih, ni vlila optimizma na evropske trge, saj so v četrtek spet obrnili smer z lepimi minusi. Omenjena odločitev je vseeno vplivala na povišanje vrednosti evra na 1,13 proti dolarju. Posledično je tudi zlato spet skočilo za 3 odstotke na 1.271 dolarjev. Že tako nizke obrestne mere so se v četrtek ponovno znižale. Predvsem je to značilno za države periferije, kot sta Italija in Slovenija, kjer naša 10-letna državna obveznica prinaša zgolj 1,3-odstotno donosnost. Obrestna mera na 10-letno ameriško državno obveznico Treasury ostaja, kljub letos pričakovanim dvigom Fedove obrestne mere na 1 odstotek, pri 1,87 odstotka.

Pri teh velikih premikih na delniških trgih so se v četrtek najslabše izkazale bančne delnice, ki so izgubile okrog 4 odstotke. Vse to nič ne čudi, saj so bile prav bančne delnice velike zmagovalke v zadnjem obdobju. Nova posojila namreč, ki jih bo ECB odobrila bankam v obliki TLTRO, so za banke, ki posojajo, zelo radodarna. A prav v posojanju tiči glavni problem, kajti rasti kreditiranja v evrskem območju ni, posledično se zelo velika likvidnost na finančnih trgih ne prenaša v gospodarsko rast.

Ob vsem tem je pomembno povedati, da so bili trgi v zadnjem obdobju relativno stabilni tudi zaradi stabilizacije razmer na Kitajskem in pri ceni nafte. Pri zadnji ostaja pričakovanje, kljub trenutnemu presežku ponudbe, da se bo državam, ki črpajo nafto, uspelo dogovoriti. Analitiki banke Morgan Stanley so se že opogumili, da je bilo pri nafti dno že doseženo, vendar naj bi ta vseeno ostala nizko vse do prihodnjega leta.

 

Avtor: mag. Radivoj Pregelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 32, 19. 3. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS julij 2020

Preberite poročilo