Pon 14 Mar 2016

Presežne zmogljivosti, ki vzbujajo skrb

KITAJSKA – NASEDLE INVESTICIJE SO EDEN TRŠIH OREHOV, KI JIH BO MORALA REŠITI POLITIKA

Čeprav je kitajska gospodarska rast v primerjavi z rastjo v razvitih državah še vedno impresivna, postaja vse bolj jasno, da so nasedle investicije eden trših orehov, ki jih bo morala rešiti ekonomska politika države. Kitajska podjetja se namreč spopadajo z zelo velikimi presežnimi proizvodnimi kapacitetami, ki so jih večinoma financirala z dolžniškim kapitalom.

Poleg preteklih investicij na presežke vpliva tudi ohlajanje mednarodne trgovine ter strukturne spremembe v sestavi domačega gospodarstva, s katerimi storitveni sektor predstavlja že več kot polovico domačega gospodarstva. Za kako velik presežek gre, jasno pove podatek, da presežne kapacitete, denimo, v jeklarski industriji znašajo več kot znaša letna proizvodnja jekla ZDA, Nemčije in Japonske skupaj. Svetovna proizvodnja jekla se je v zadnjem desetletju povečala za skoraj 60 odstotkov, pri čemer so kitajska podjetja prispevala kar 90 odstotkov tega povečanja. Podobno je tudi v drugih industrijskih sektorjih – papirni in steklarski industriji, v proizvodnji ladij…

Stopnja izkoriščenosti se sicer znižuje že vse od leta 2008, najbolj v sektorju predelave surove nafte ter proizvodnje jekla. Vlada je pred kratkim sicer jasno povedala, da je upravljanje presežnih kapacitet ena njenih prednostnih nalog ter da bodo podjetja primorana zapreti proizvodne kapacitete, če ne bodo ustrezno dobičkonosna, tudi za ceno stečajev. Kljub vsemu pa trenutno še ni videti, da bi se trend povečevanja spremenil. Kreditna agencija Fitch namreč ocenjuje, da bodo rudarska podjetja v prihodnjih dveh letih povečala kapacitete za približno dve milijardi ton. Še naprej se povečujejo tudi kapacitete v proizvodnji aluminija, samo letos za okoli desetino.

Žal lahko ugotovimo, da podjetniški sektor na spremenjene razmere ni ustrezno pripravljen. Finančni vzvod, merjen z razmerjem med sredstvi in lastniškim kapitalom, se je zvišal v skoraj v vseh sektorjih. Poleg tega je skrb vzbujajoč tudi trend zniževanja dobičkonosnosti, saj se je agregatna dobičkovna marža zelo znižala, zato se je agregatni dobiček industrijskih podjetij lani prvič po letu 2000 zmanjšal. Pred kitajskimi podjetji je torej temeljito finančno in poslovno prestrukturiranje, ki bo vsekakor imelo pomemben vpliv na rast gospodarstva.

Graf: Kitajska – rast industrijske proizvodnje (v odstotkih na leto)

Vir: Bloomberg

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 16, 14. 3. 2016, rubrika: Trgi v razvoju

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt