Sob 17 Okt 2015

Prepir v živalskem vrtu

Gozdnato območje pod Rožnikom od leta 1951 dalje gosti Živalski vrt Ljubljana, ki je luč sveta sicer ugledal že daljnega 1949 s kletkami v središču Ljubljane, mimo pa je do leta 1954 vozila že precej pozabljena pionirska proga, na katero ob stari trasi spominjajo posamezne table s slikami in kakšen kilometrski kamen. Pionirji s svojo »pridobitniško dejavnostjo« glede na končni rezultat očitno niso bili preveč uspešni, danes bi ob vsakoletnem navalu tujih turistov in njihovem odkrivanju Slovenije z glavnim mestom na čelu morda obirali bolj sladke sadove slabe štiri kilometrske železnice v malem. V nasprotju z nesojenimi »železničarji« je živalski vrt uspešno prestal različne vzpone in padce ter obiskovalcem ponuja ogled številnih živalskih vrst, med drugim tudi tistih, ki jih najdemo v opisovanju borznega dogajanja. Da bo vsebina prispevka primerna rubriki, bomo iz živalskega sveta preskočili v borznega in nadaljevali z večnim bojem med bikom in medvedom.

Ta gre dolgoročno vsekakor v korist borznega bika, saj so posamezni svetovni delniški indeksi blizu najvišjih zgodovinskih vrednosti, kljub temu pa sta za nami razburljiva meseca, v katerih je medved pokazal, da zanj sezona zimskega spanja še ni povsem pred vrati, je pa zato od konca septembra očitno izgubil precej moči. K temu so zagotovo prispevale nekatere pozitivne gospodarske novice, nadaljevanje stimulativnih ukrepov, nizki donosi naložb s fiksnim donosom in odmikanje dviga glavne obrestne mere s strani ameriške centralne banke Federal Rreserve, kar je prispevalo k pozitivnemu trendu na svetovnih delniških trgih. Ameriški S&P 500 je tako od najvišjih vrednosti oddaljen samo še pet odstotkov, šanghajski indeks se je od najnižjih avgustovskih vrednosti brez velikega medijskega pompa odbil za 15 odstotkov, solidno pa so poslovali tudi drugi pomembnejši borzni indeksi. Manj optimizma smo tradicionalno videli na borzi v Ljubljani, ki očitno ne deli usode svetovnih delniških trgov, je pa zato v praktično neposredni bližini dobila pravega borznega bika v obliki stvaritve kiparja Janeza Boljke in se vsaj po tej kategoriji približala drugim svetovnim borzam.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 29, 17. 10. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo