Čet 1 Mar 2007

Preobrat na borzah

Padec delnic na ameriških in evropskih borzah je bil največji v zadnjih štirih letih, medtem ko je bil torkov devetodstotni padec na kitajski borzi največji v zadnjih desetih letih. Prav Kitajska je glavni krivec za vsesplošni pesimizem in unovčevanje dobičkov na borzah. Sprožile so ga namreč govorice, da načrtuje kitajska vlada obdavčiti kapitalske dobičke in omejiti špekulativno trgovanje, obenem pa naj bi še zajezili vse obširnejše najemanje bančnih posojil za nakupe delnic in poostrili nadzor nad prilivom tujega kapitala na kitajske borze. Dejstvo je, da je bila rast tečajev zaradi velike količine svežega denarja prehitra in so vlagatelji kar preveč zanemarjali tveganje. Padec tečajev na ameriški borzi je komentiral šef zveznih rezerv Ben Bernanke, ki pravi, da pravega razloga za razprodajo delnic ne vidi, saj bo gospodarstvo še naprej zmerno raslo, resno je opozoril le na že dolgo znan problem proračunskega primanjkljaja, ki bi lahko resneje prizadel dolgoročno rast ameriškega gospodarstva. Dogajanje na ameriški borzi je komentiral tudi bivši predsednik zveznih rezerv Alan Greenspan, ki je izjavil, da je v prihodnjem letu celo možno, da se največje svetovno gospodarstvo znajde v recesiji.

Zaradi nervoze med vlagatelji na trge prihajajo mešane novice, ki enkrat potiskajo tečaje navzgor, drugič navzdol. Vse to dogajanje ne preseneča, saj je značilno za obdobja, ko na trgu prevladuje negotovost. Sicer pa glavni svetovni strategi in analitiki vlagateljem priporočajo, da ostanejo mirni in panično ne razprodajajo svojih naložb, ker gre le za tehnično korekcijo, ter da naj celo kupujejo »poceni« delnice. To svojo trditev so podkrepili z argumentom, da ostajajo vse temeljne predpostavke, ki podpirajo tečaje nespremenjene. Padec tečajev smo zabeležili tudi lanskega maja, čas pa bo pokazal, ali se zgodovina ponavlja. Zagotovo pa bo negotovost in stabilizacija tečajev na trgu trajala še nekaj tednov, zato je v tem obdobju še kako potrebna previdnost. Taki padci vlagatelje resno opozorijo na tveganja, ki jih prevzemajo z nakupi delnic, in na dejstvo, da naj pri investiranju resno razmislijo o agresivnosti nalaganja, pri čemer se je dobro posvetovati s finančnim svetovalcem.

Nič boljše se ta teden ni godilo niti vlagateljem na ljubljanski borzi, ki jo je svetovna korekcija naposled le oplazila, kar v preteklosti ni bila praksa. Oba glavna borzna indeksa, ki sta v začetku februarja dosegla vrh, sta izgubila na vrednosti, še najbolj pa je padel indeks slovenskih bluchip podjetij. Razlog lahko iščemo predvsem v padcu delnice novomeškega farmacevta, potem ko je ameriška investicijska hiša Citigroup dala vlagateljem priporočilo za prodajo delnice.

Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov

Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič