Pet 29 Mar 2013

Prelomni pomladni dnevi

Lansko leto smo bili marca v Grčiji priča pravi mali drami, v kateri je nevzdržni javni dolg antični državi grozil s tragičnim koncem. Ko so razmere izgledale že popolnoma brezizhodne, so evropski voditelji –  ne glede na široko članstvo držav v evropskih integracijah – v taktih nemške kanclerke, francoskega predsednika, predsednika Evroskupine in predsednika Evropskega sveta ter s podporo predsednika Evropske centralne banke in predstavnikov Mednarodnega denarnega sklada oblikovali revolucionaren način rešitve, ki je z uveljavitvijo retroaktivnih pogojev in zavarovanjem Evropske centralne banke pred izgubami omogočil odpis dela dolga zasebnih vlagateljev do grške države. Grčija je bila rešena, optimistične napovedi so ji obetale izhod iz krize v nekaj letih.

Skoraj eno leto kasneje se je podoben scenarij ponovil v mali sredozemski otoški državici, Cipru. Po ekonomski pomembnosti je ta še bolj zanemarljiv kot Grčija, saj znaša njegov delež v bruto domačem proizvodu Ekonomske in monetarne unije zgolj 0,18 odstotka. Zaradi svojega davčnega statusa in nepreglednosti pri poslovanju, ki sta napihnila njegov bančni sektor preko običajnih meja, je bil dolgo trn v peti evropskih oblasti. Zaradi velike izpostavljenosti do grških obveznic so ciprske banke utrpele velike izgube, ki so v preteklih mesecih državo prisilile k pogajanjem s Trojko.

Tako kot lani se je tudi letos marec izkazal za prelomni mesec, v katerem so se razmere za vlagatelje bistveno spremenile. Kazalo je že, da se bo usoda Cipra reševala celo na račun malih varčevalcev v bankah, ki imajo depozite zajamčene v sklopu jamstvene sheme in kot take nedotakljive, kar bi bil svojevrsten precedens. Zadnji predlog odpravlja vsaj to neumnost, ki bi lahko ogrozila prihodnje oblikovanje evropske bančne unije kot temelja večje stabilnosti finančnega sistema. Še vedno pa se načrt za reševanje Cipra v trenutni obliki ne zdi izvedljiv, saj se zaradi vnovične površnosti in neznanja evrobirokratov računica ne izide. Veliki odlivi denarja preko podružnic ciprskih bank še pred uveljavitvijo kapitalskih kontrol nakazujejo na to, da se bo Ciper še nekaj časa pojavljal na prvih straneh časopisov. Upajmo, da čim večkrat brez sosednjega članka o težavah Slovenije.

Gibanje delniškega indeksa S&P Global 1200:

Vir: Bloomberg

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več