Pon 17 Sep 2007

Pregled dogajanja na kapitalskih trgih - 2500

Mesec avgust je zaznamovalo izredno volatilno gibanje delniških trgov, ki se je začelo že v sredini julija. Večina borznih indeksov je skozi celoten mesec sicer kolebala med pozitivnim in negativnim območjem. Zmagovalca meseca sta postala borzna indeksa iz Hong Konga, ki vključuje zgolj kitajske delnice, ter Kitajske, ki sta pridobila 21 oziroma 13 odstotkov in tako premagala vso svetovno konkurenco. Tudi zasledovalci so ta mesec prihajali iz azijske regije. Na tretjem mestu namreč najdemo celotni indeks hongkonške borze HSI, sledijo pa bangladeški, singapurski, šrilanški in indijski indeks. Njihove rasti so se raztezale od 5 do 10 odstotkov, merjeno v evrih. Med najslabšimi izbirami so se tokrat pojavili perujski, pakistanski, ukrajinski, hrvaški in madžarski borzni indeks, njihovi padci pa se znašali od 11 do 5 odstotkov. Omeniti še velja, da se je po tem mesecu ljubljanski indeks SBI zelo približal ukrajinskemu (89 oziroma 93 odstotkov), ki trenutno v svetovnem merilu dosega drugo najvišjo letošnjo donosnost od vseh svetovnih borz, medtem ko se zdi prednost kitajskih celinskih delnic neulovljiva (160 odstotkov).

Med razvitimi trgi se je zopet najbolje odrezal nemški DAX (v tem obdobju je pridobil več kot 1 odstotek), kjer so z dobrimi rezultati razveseljevali Bayer in Metro, kemijsko in trgovsko podjetje, informacijsko-tehnološko podjetje Infineon, avtomobilsko podjetje Volkswagen in jeklar ThyssenKrupp. Njihove rasti so se porazdelile na intervalu med šestimi in dvanajstimi odstotki. Glavni poraženca indeksa so bile v tem mesecu finančne institucije, na primer Deutsche Bank, ki je izgubila približno 10 odstotkov. V Franciji so rasti indeksa največ prispevale delnice iz različnih ekonomskih sektorjev. Presenetljivo se je na prvo mesto zavihtel France Telecom s skoraj 9-odstotno rastjo. Z več kot štiriodstotno rastjo so mu sledili še jeklar ArcelorMittal, gumarsko podjetje Michelin, hotelsko podjetje Accor, ter konglomerat Bouygues, tako kot v Nemčiji pa je tudi na tem trgu poraženec banka, tokrat Societe Generale z 14-odstotnim padcem. Britanski FTSE se je ta mesec reševal predvsem na račun rudarskih podjetij Vedante, Rio Tinto, BHP Billiton in Kazakhmys, ki so porasla od 10 do 16 odstotkov. Kljub temu pa indeks vrednosti bistveno ni spremenil. Na tej točki zagotovo ni težko uganiti, iz katere panoge prihajajo največji poraženci. Barclays je tako izgubil 15 odstotkov, Northern Rock 14 odstotkov, MF Global 10 odstotkov in Standard Chartered 9 odstotkov.

Japonski trg je tudi v mesecu izgubil nekaj svoje vrednosti, in sicer slaba dva odstotka. Med znanimi podjetji so se najbolje odrezali Yahoo Japan, Japan Airlines in Tokyo Gas. Največ so izgubili Mitsubishi Heavy Industries, Shinsei Bank in Tokyu Land. V Združenih državah Amerike, ki je mesec zaključila v rahlo v zelenem, so prednjačili Nvidia Corp z več kot 20-odstotno rastjo, energetsko podjetje Sunoco s 17-odstotno ter trgovsko podjetje Gap. Na repu petstotih največjih podjetij tokrat najdemo podjetja, ki so na kakršenkoli način povezana s kreditno krizo.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več