Sre 24 Okt 2007

Pregled dogajanja na kapitalskih trgih

Zmagovalca meseca sta postala borzna indeksa iz Bolgarije ter Indije, ki sta pridobila 21 oziroma 15 odstotkov in tako premagala vso svetovno konkurenco. Tudi ta mesec so zasledovalci prihajali večinoma iz azijske regije. Na tretjem mestu sicer še najdemo turški indeks, potem pa sledijo indeksi iz Vietnama, Filipinov, Singapurja in Indonezije. Dodati moramo seveda še indeks kitajskih delnic, ki kotirajo na hongkonški borzi. Njihove rasti so se raztezale od 11 do 14 odstotkov, merjeno v evrih. Deseterico zaključujeta še hrvaški indeks Crobex in brazilski Bovespa, ki se ponašata s približno enajstodstotno rastjo. Med najslabšimi izbirami so se tokrat pojavili kenijski, venezuelski, ekvadorski, nigerijski in saudski borzni indeks, njihovi padci pa se znašali od 5 do 9 odstotkov. Omeniti še velja, da je trenutno ljubljanski indeks SBI spet zaostal za ukrajinskim (88 oziroma 100 odstotkov), in trenutno v svetovnem merilu dosega tretje najvišjo letošnjo donosnost od vseh svetovnih borz, medtem ko se zdi prednost kitajskih celinskih delnic neulovljiva (166 odstotkov).

Med razvitimi trgi se je zopet najbolje odrezal nemški DAX (v tem obdobju je pridobil skoraj 3 odstotke), kjer so z dobrimi rezultati razveseljevali Deutsche Boerse in Daimler, finančno in avtomobilsko podjetje, finančno podjetje Hypo Real Estate, avtomobilsko podjetje MAN in oskrbovalno podjetje RWE. Njihove rasti so se porazdelile na intervalu med šestimi in štiriindvajsetimi odstotki. Glavni poraženci indeksa so bili v tem mesecu zdravstveno podjetje Merck, Deutsche Post in kozmetično podjetje Henkel, ki so izgubili približno 8 odstotkov. V Franciji so rasti indeksa največ prispevale delnice iz različnih ekonomskih sektorjev. Na prvo mesto se je zavihtelo industrijsko podjetje Alstom s točno 11-odstotno rastjo. S podobno rastjo so mu sledili še finančno podjetje Dexia, jeklar ArcelorMittal, avtomobilsko podjetje Renault, zavarovalnica Axa, ter kozmetično podjetje L'Oreal. Poraženca meseca tokrat prihajata iz vrst informacijske tehnologije, in sicer STMicroelectronics in Alcatel-Lucent. Britanski FTSE se je ta mesec spet reševal na račun rudarskih podjetij Vedante, Rio Tinto, BHP Billiton in Kazakhmys, ki so porasla od 17 do 20 odstotkov. Tudi naprej po lestvici navzdol je zastopanost rudarskih podjetij skorajda izključna, saj med prvimi desetimi delnicami najdemo samo še eno finančno institucijo. Kljub temu pa indeks vrednosti bistveno ni spremenil.

Japonski trg je v mesecu praktično ni spremenil svoje vrednosti. Med znanimi podjetji so se najbolje odrezali Sumitomo Metals and Mining, Konami, Mitsui & Co ter Nikon. Največ so izgubili Mitshubishi UFJ, Fuji Electric in Casio Computer. V Združenih državah Amerike, ki je mesec zaključila v rahlo v rdečem, so prednjačili Goldman Sachs z več kot 20-odstotno rastjo, avtomobilsko podjetje General Motors s 13-odstotno ter finančno podjetje Lehman Brothers

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2021

Preberite poročilo