Tor 2 Dec 2008

Pregled dogajanja na kapitalskih trgih

Zakoračili smo v zadnji mesec letošnjega leta in prav je, da si na tej točki bližje pogledamo uspešnost oziroma donosnost posameznih borznih indeksov. V duhu enega najbolj dramatičnih borznih let v zadnjih desetletjih, lahko ugotovimo, da zgolj četverica borznih indeksov trenutno presega vrednosti, s katerimi so se ponašali na zadnji dan leta 2007. Na vrhu je tako recimo ganski borzni indeks, ki dosega kar 47-odstotno donosnost, sledi mu ekvadorski borzni indeks z dvaindvajsetimi odstotki. Najelitnejše tunizijske delnice, zbrane v indeksu Tunindex, se letos ponašajo s 15-odstotno donosnostjo, venezuelske pa s 6-odstotno. Vsi ostali svetovni borzni indeksi pa so letos izgubili na svoji vrednosti. Od teh so bili še najbližje izhodišču v Bangladešu, Libanonu, Jordaniji ter Slovaškem, kjer izgube izražene v evrih znašajo od 2 do 13 odstotkov.

Najslabše borzne indekse bi lahko uganili že s spremljanjem vsakodnevnih črno obarvanih gospodarskih novic, v povprečju pa velja, da so lanskoletne uspešnice letos med največjimi izgubarji. Tako je bankrotirana Islandija trdno na zadnjem mestu, saj je borzni indeks letos izgubil kar 95 odstotkov. Sledi ji skupina držav, kjer je premoženje vlagateljev manjše za približno tri četrtine, in sicer Ukrajina, Srbija, Bolgarija, Ciper, Romunija in Hrvaška, daleč pa niso tudi Rusija, Grčija in Litva. Morda se razmerja v zadnjem mesecu še spremenijo, vendar lahko že mirno ugotovimo, da smo bili priča enemu najbolj črnih borznih let v zgodovini.

V zadnjem mesecu so svoje položaje najbolj okrepili borzni indeksi, ki merijo donosnost kitajskih delnic. Tako je indeks tristotih celinskih podjetij CSE 300 pridobil 12 odstotkov, indeks kitajskih podjetij, ki kotirajo na borzi v Hong Kongu pa slabih 7. Pakistanski indeks je pridobil 5 odstotkov, kolumbijski 3, perujski 2, nekaj zelene barve pa je ostalo tudi za romunski in ekvadorski indeks. Nasprotno so meseca novembra močno izgubljale delnice v Združenih arabskih Emiratih, natančneje Dubaju, kjer je vrednost delnic v povprečju tretjino nižja kot mesec nazaj. Tesno jim sledijo hrvaške, bolgarske, ciprske in norveške delnice, izgube slovenskih podjetij pa so znašale približno polovico njihovih. Največ, več kot četrtino, sta v tem mesecu izgubila Luka Koper in Aerodrom, Sava pa je celo višje za dobrih 7 odstotkov.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več