Tor 24 Jul 2012

Pregled aktualnih razmer na kapitalskih trgih

Svetovni kapitalski trgi so v tem mesecu (do sredine tega tedna) nadaljevali z blago rastjo iz preteklega meseca, razloge pa lahko najdemo predvsem v junijskem razpletu vrha Evropske unije, kjer so voditelji evropskih držav, poleg krepitve obstoječih mehanizmov pomoči, sprejeli tudi t.i. pakt za zaposlovanje in rast. Kljub vsemu je opazno zmanjšanje naklonjenosti k tveganju, saj se nadaljuje trend selitve k bolj defenzivnim sektorjem. Navedeno se odraža v donosnosti defenzivnih sektorjev, saj so sektorji telekomunikacij, osnovnih potrošnih dobrin in zdravstva precej presegli donosnost globalnega indeksa.

Začetek meseca je tudi na področju makroekonomskih statistik prinesel precej dinamično dogajanje. V začetku meseca smo ponovno videli usklajeno posredovanje centralnih bank, zaradi znižanja ključne obrestne mere ECB na 0,75 %, pa je evropska valuta v primerjavi z ostalimi pomembnejšimi valutami izgubila precej svoje vrednosti. Vodilni ekonomski indikatorji organizacije OECD, ki odražajo pričakovane razmere v svetovnem gospodarstvu v naslednjih 6 mesecih, še naprej kažejo znake upočasnjevanja. Investicijska banka J. P. Morgan je ta teden znižala svojo napoved rasti BDP-ja za ZDA in sicer iz 2 % na 1,7 %, predvsem zaradi znižanja napovedi rasti zalog. Revizijo napovedi rasti svetovnega gospodarstva je ponovno opravil tudi Mednarodni denarni sklad.

Pozitivno ekonomsko sliko še vedno izkazuje podjetniški sektor, čisti dobički podjetij se agregatno gledano približujejo predkriznim ravnem. V kolikor izločimo finančni sektor, kateremu je od začetka krize rezultat poslovanja močno padel, pa so dobički podjetij na rekordnih ravneh. Kako uspešno so poslovala podjetja v preteklem četrtletju, bomo izvedeli kmalu, saj se je že začela sezona objav poslovnih rezultatov za 2. letošnji kvartal. Že tradicionalno prvo poročanje odpade na ameriškega proizvajalca aluminija Alcoa, ki je zaradi znižanja cen aluminija objavil precejšno izgubo. Za celovitejšo sliko bo sicer potrebno počakati nekoliko več objav v prihodnjih tednih, sedaj lahko le ugotovimo, da so podjetja v povprečju objavila rezultate, ki so nekoliko nad pričakovanji. Do sedaj je poročalo 41 podjetij iz globalnega indeksa, med zanimivejšimi pa poleg že omenjene Alcoe denimo Research in Motion, HTC, AMD in Nike z negativnim presenečenjem, na pozitivni strani pa najdemo H&M, Monsanto in Fedex.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več