Čet 30 Aug 2012

Pregled aktualnih razmer na kapitalskih trgih

Svetovni kapitalski trgi so v tem mesecu (do sredine tega tedna) nadaljevali z blago rastjo, tako da rast beležimo že tretji mesec zapored. Razlogi za rast temeljijo predvsem na pričakovanjih, da bodo centralne banke ponovno začele z intervencijami na kapitalskih trgih. Oči vlagateljev so uprte predvsem v FED oziroma na srečanje v Jackson Hole-u, kjer se bo ta vikend odvijalo letno srečanje ekonomistov. Na tem srečanju, ki ga že od leta 1978 organizira Federal Reserve Bank iz Kansas City-a, smo v preteklih letih že videli napovedi stimulativnih ukrepov, znanih pod imenom kvantitativno sproščanje (Quantitative Easing). Čeprav smo v preteklih mesecih s strani posameznih članov Fed-a lahko poslušali namige, da bo FED kmalu pričel tako imenovan QE3, pa ocenjujem, da obstaja le majhna verjetnost, da bomo eksplicitno napoved slišali že ta vikend. V sredo je namreč FED objavil, da se ekonomske razmere ameriškega gospodarstva nekoliko izboljšujejo, kar nakazuje na možnost, da ukrepanje še ni potrebno. Hkrati so kapitalski trgi na razmeroma visokih nivojih, zato je bolj verjetno, da bo FED privarčeval ukrep za čas, ko bodo razmere manj ugodne.

V sredo so bile objavljene tudi nekatere pomembnejše statistike ameriškega gospodarstva. Rast BDP v drugem četrtletju 2012 je na letni ravni znašala 1,7%, kar je nekoliko več od predhodnega četrtletja. Izboljšanje beleži predvsem prodaja končnim kupcem, ki temelji na povečanem izvozu. Hkrati s poročilom so bile objavljene tudi predhodne ocene o poslovanju podjetij v drugem četrtletju, ki so postregle z mešanimi občutki. Dobičkovne marže so blizu dolgoletnega vrha, predvsem zaradi stroškovne učinkovitosti, vendar se ustavlja njihova rast zaradi nizke ekonomske aktivnosti. Najvišjo rast sicer beležijo domače nefinančne družbe, kar sicer najbolje odseva razmere v domačem gospodarstvu.

Slabšo sliko ponujajo preostala razvita gospodarstva. Nemčija, paradni konj evropskega gospodarstva, beleži ponovno povečanje števila brezposelnosti. Povišanje, tokrat že peto po vrsti, je odraz manjšega izvoza in upada investicij, negativni so tudi prihodnji obeti. Gospodarsko zaupanje v EU je ponovno upadlo, kazalec zaupanja znaša 86,1, kar je najmanj po avgustu 2009. Vse bolj kaže na to, da se bo evropsko gospodarstvo do konca leta znižalo bolj od prvotnih predvidevanj. Nič bolj spodbudni podatki ne prihajajo iz Japonske, sicer tretjega največjega svetovnega gospodarstva. Prodaja na drobno se je znižala bolj od pričakovanj analitikov in sicer za 0,8 odstotka, kar je prvo znižanje v zadnjih osmih mesecih. Hkrati iztek vladnih subvencij za nakup novih avtomobilov predstavlja grožnjo za nižjo ekonomsko aktivnost tudi v prihodnje.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič