Pet 3 Feb 2012

Pred Evropo ponovno izredno zahtevno leto

Investitorji na kapitalskih trgih se nad preteklim mesecem prav gotovo ne morejo pritoževati. Delniški indeks MSCI All-Country World Index je zrasel za 5,8 %, kar predstavlja najboljši uvod v koledarsko leto v zadnjih 18 letih. Odlično so se odrezali tudi evropski delniški trgi, so pa med posameznimi trgi opazne precejšnje razlike. Zmagovalec v Evropi je prav gotovo nemški delniški indeks, ki se je okrepil za kar 9,5%, sledi mu švedski delniški trg z 5,1% donosom, med poraženci pa najdemo španski delniški indeks, katerega letošnja donosnost je negativna.

Kljub odličnemu začetku pa previdnost ni odveč. Predvsem iz Evrope še naprej prihajajo relativno slabe novice, predvsem glede stanja na področju javnih financ, pa tudi nekatere druge ekonomske statistike nakazujejo, da je pred evropskim gospodarstvom izredno težko obdobje. Iz zadnjih fiskalnih podatkov posameznih držav članic je razvidno, da je pot do izboljšanja stanja javnih financ še zelo dolga, ob povečani nevarnosti glede upada gospodarske rasti pa na kratki rok celo misija nemogoče. Lani je večini Evropskih držav uspelo nekoliko zmanjšati svoj proračunski primanjkljaj, vendar so še vedno daleč pod vzdržno ravnjo. Kot kaže je največji napredek uspelo Portugalski, ki ji je uspelo primanjkljaj prepoloviti (iz 9,2 % BDP v letu 2010 na 4,6 % v letu 2011), sledi ji Irska, katera je znižala primanjkljaj za okoli 2 % točki, medtem ko pri Italiji in Španiji ni opaznega večjega napredka. Kljub napredku Portugalske pa se nad njo še naprej zgrinjajo črni oblaki, saj so zahtevani donosi za nakup njenega dolga še vedno rekordni (takoj za Grškimi), kar bo, skupaj z neugodnimi napovedmi glede gospodarske rasti, najverjetneje rezultiralo v nedoseganju zastavljenih ciljev. Grčija, kot zadnja izmed najbolj problematičnih držav, je primanjkljaj celo povečala, in to kljub relativno ugodnemu trendu na prihodkovni strani proračuna.

Neugodni podatki prihajajo tudi iz trga delovne sile, saj Evropska unija kot celota beleži rekordno brezposelnost. V mesecu decembru se je število brezposelnih povečalo še 8. mesec zapored, stopnja brezposelnosti pa je dosegla 10,4 %, kar je največ po letu 1998. Tudi na tem področju so med posameznimi članicami velikanske razlike. Tako je denimo stopnja brezposelnosti v Nemčiji nekoliko nad 5%, v Avstriji in na Nizozemskem celo pod 5%, medtem ko je v Španiji ostala pri 22,9%, na Irskem in Portugalskem pa se je povečala na 14,5% oziroma 13,6%. Prav naraščajoča brezposelnost, upad potrošniškega zaupanja in potreba po zmanjševanju proračunskih izdatkov, prestavljajo največjo grožnjo za ohlajanje evropskega gospodarstva. Poleg tega tudi globalno povpraševanje ni posebej močno, zato je pred evropskim gospodarstvom izredno zahtevno obdobje.

 

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi