Tor 30 Aug 2011

Precejšen razkorak med analitiki podjetij in makroekonomisti

V zadnjem času so mediji polni novic o upočasnjevanju gospodarskih kazalnikov, ki so s seboj prinesli močan padec delniških tečajev in zatekanje investitorjev k bolj varnim naložbam. Če pogledamo na borze z vidika poslovanja podjetij ter njihovih vrednotenj pa ugotovimo, da je položaj precej boljši, kot ga odraža trenutno stanje.

Podrobnejši pogled na največja svetovna podjetja iz indeksa S&P Global 1200 nas pripelje do nekaterih zanimivih ugotovitev. Podjetja imajo v povprečju veliko denarnih sredstev, marsikatero podjetje pa je napovedalo odkupovanje lastnih delnic. Cene delnic so na recesijsko nizkih nivojih pa ne v absolutnem smislu, temveč relativno glede na ustvarjene dobičke, glede na njihove knjigovodske vrednosti, prodajo in podobno. Dividendni donos podjetij je na zgodovinsko visokih nivojih glede na donos državnih obveznic, kar povečuje privlačnost delnic. Dolg podjetij se je v zadnjih treh letih v povprečju znižal, tudi na račun večje racionalizacije poslovanja. Podjetja dosegajo rekordne profitne marže, kar pomeni, da podjetja premalo zaposlujejo, zaposlene premalo plačujejo ali pa so cene izdelkov previsoke. Omenjene stvari lahko v prihodnje pripeljejo do rasti zaposlovanja, dohodkov zaposlenih ali zniževanja inflacijskih pritiskov.

Analitiki v povprečju še vedno napovedujejo precejšnjo rast dobičkov za prihodnja leta, čeprav so se pričakovanja glede stopenj rasti v zadnjem času umirila. Razlika med pričakovano rastjo dobičkov podjetij ter pričakovano rastjo BDP-ja v ZDA se je močno povečala, kar kaže na močno razhajanje stališč med makroekonomisti, ki ocenjujejo stanje gospodarstva ter analitiki podjetij, ki ocenjujejo njihovo prihodnje poslovanje. Nekateri analitikom očitajo prepočasno odzivnost razmeram na trgu in verjamejo, da se bodo njihove ocene v prihodnje še precej znižale, vse pa je seveda odvisno od končnega scenarija – zgolj upočasnjevanje ali recesija?

Za prihodnost borznih tečajev se moramo vprašati dvoje: ali je recesija na obzorju in kam bodo šli dobički podjetij. Poigrajmo se z verjetnostjo in dajmo večjo možnost scenariju upočasnjevanja kot scenariju recesije, hkrati pa ugotovimo, da imajo cene delnic že vgrajeno recesijo, saj so rezultati poslovanja preveč dobri za trenutne nivoje. Omenjena situacija lahko ob prvih znakih stabilizacije gospodarstva kratkoročno vpliva na rast tečajev. Za dolgoročno in vzdržno rast pa bodo nedvomno potrebne strukturne gospodarske reforme, ki vključujejo predvsem razdolževanje držav.

Avtor: Sašo Ivanovič, direktor sektorja upravljanja premoženja, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo