Čet 23 Aug 2018

Pozitivna vročina

Poletna vročina ne škoduje kapitalskim trgom, saj se na njih tudi v počitniškem avgustu nadaljuje pozitivna rast. 

Ponovno so lahko najbolj zadovoljni vlagatelji v ameriški delniški trg, ki še naprej preseneča tako z nadpovprečnimi rezultati podjetniškega sektorja, kot tudi z makroekonomskimi objavami. Za neameriške vlagatelje je bila rast še nekoliko večja, saj se je vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z večino drugih valut povečala, s čimer se še povečuje donosnost ameriških naložb. Najmanj so lahko zadovoljni investitorji v nekaterih državah v razvoju. Še posebej izstopata Turčija in Rusija, prva predvsem zaradi znižanja vrednosti domače valute, ki je v prostem padu že od začetka pomladi. Znižanje vrednosti lire povzroča domačemu prebivalstvu precej skrbi, saj je Turčija neto uvoznica, s čimer se dobrine v povprečju močno dražijo. Težave ima tudi podjetniški sektor, ki se v dobršni meri financira tudi s tujim dolgom, blagodejno pa vpliva na turistični sektor, ki postaja vse bolj konkurenčen. Na globalni ravni izmed sektorjev izstopajo informacijska tehnologija, telekomunikacije in zdravstvo, na negativni strani pa, zaradi korekcije cen surove nafte, energija. Začetek avgusta je sicer tudi čas, ko se počasi končuje sezona objav ameriških podjetij za drugo četrtletje. Po podatkih Factseta, ki zbira in objavlja objave za ameriška podjetja, je poslovna poročila objavilo več kot 80 odstotkov zavezancev za objavo. Izmed njih je 80 odstotkov podjetij preseglo pričakovanja glede ustvarjenega dobička, 74 odstotkov podjetij pa glede ustvarjenih prihodkov iz prodaje. Če bodo tudi preostala podjetja objavila podobne rezultate, bo tokratno preseganje največje od leta 2008. Tudi rast dobičkov na delnico je nadpovprečna, največja od tretjega četrtletja 2010, po sedaj objavljenih podatkih znaša 24 odstotkov. Vseh 11 sektorjev je v povprečju objavilo rast dobičkov, prednjačijo pa energetski sektor ter sektor materialov, informacijska tehnologija in nepremičnine. Najvišje preseganje napovedi dosegata sektorja informacijska tehnologija in zdravstvo, kar se seveda pozna tudi na cenah delniških tečajev v teh dveh sektorjih. Napovedi za četrtletje ostajajo visoke, čeprav so se v zadnjem mesecu nekoliko znižale. Po napovedih bodo prav vsi sektorji izkazali rast dobička, od tega bo kar pri 8-ih izmed njih rast dvomestna. Najvišja, skoraj100 odstotna rast je napovedana za energetski sektor, najnižja pa za nepremičninski sektor, in sicer nekaj več kot 6 odstotkov.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 11. 8. 2018, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več