Pon 22 Maj 2017

Povečana aktivnost podjetij v prid vlagateljem

Vlagatelji so v zadnjih šestih mesecih več kot uspešno prebrodili kar nekaj dogodkov, ki bi jih v pop-ekonomski literaturi lahko označili s črnimi labodi. 

Izvolitev Trumpa in njegovo predsednikovanje, odstop italijanskega premiera Renzija, bančna kriza v Italiji, vso dogajanje okoli Brexita, nizozemske in francoske volitve, zaostritve različnih geopolitičnih front in še bi lahko naštevali. 

Pravzaprav lahko ugotovimo, da je za vlagatelji čudovit začetek leta, ki se počasi že preveša v drugo polovico. Svetovni delniški indeksi so letos v zelenem, pri čemer je rast v evrskih državah še posebej navdušujoča. Tako so nemški, francoski in italijanski delniški indeksi pridobili več kot 10 odstotkov, španski pa celo več kot 15 odstotkov. S podobno uspešnostjo se lahko pohvalijo delniški indeksi držav regije rastočih trgov, še posebej indijski, korejski, turški, brazilski in mehiški. Nižja je rast v Združenih državah Amerike in razviti Aziji, kjer znaša le nekaj odstotkov. Zanimivo je, da se ravni držijo tudi obveznice, ne glede na to, da smo v obdobju solidnih makroekonomskih kazalcev in s tem naraščajočih inflacijskih pričakovanj. Po uspešnosti znotraj obvezniškega razreda imajo prednost tiste, ki v sebi skrivajo tudi del delniškega duha v obliki višjega tveganja – obveznice z nižjo bonitetno oceno. 

Vlagateljem v prid je tudi okrepljena aktivnost v podjetniškem sektorju. Tako so podjetja v prvem četrtletju v Združenih državah Amerike prvič po tretjem četrtletju leta 2011 ponovno dosegla več kot 10-odstotno rast dobičkov, pri čemer je bila rast enakomerna razdeljena med vse gospodarske sektorje. Dodatno, solidne objave se vrstijo tudi iz makroekonomskega področja. Medtem ko je rast v Evropi vsaj glede na merila, ki so veljali v preteklih letih, solidna, ameriška centralna banka rast bruto domačega proizvoda v prvem četrtletju letošnjega leta, ki je s skromnih 0,7 odstotka pristala najnižje v zadnjih treh letih, ocenjuje kot prehodno šibkost. Še več, v govorih, ki so sledili majskemu sestanku, so guvernerji poudarjali zavezanost predvidenemu načrtu dvigov ključne obrestne mere, ki vključuje dva ali tri nadaljnje dvige. Verjetnost za dvig ključne obrestne mere v juniju je tako dosegla skoraj 100 odstotkov. 

Za ameriške centralne bankirje pomirjenost trga z dvigi ključne obrestne mere predstavlja nekaj, čemur v zadnjih letih niso bili priča. Večji izziv za njih sedaj predstavlja zmanjšanje bilance ameriške centralne banke brez negativnih vplivov na gospodarstvo in kapitalske trge. Spomnimo, da je Fed v žaru svetovne finančne krize odkupoval različne obveznice in podobne instrumente z namenom  spodbuditve gospodarstva. Posledica omenjenega je bilo povečanje bilance centralne banke na zgodovinsko najvišje ravni. Po izjavah guvernerjev je jasno, da bo postopek zmanjševanja bilance zaradi pomanjkanja podobnih zgodovinskih izkušenj izredno previden, počasen in postopen. Vlagateljem se tako tega laboda iz Washingtona ni treba bati, čeprav v današnjem mraku še daje vtis temnejše obarvanosti.

Graf: S&P (v indeksnih točkah)

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Delo, 22. 5. 2017, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič