Sob 5 Sep 2015

Potovanje skozi čas

Ko spremljamo dogajanja na delniških trgih, pogosto primerjamo trenutno situacijo z dogodki iz preteklosti. Še bolj opazno to postane v obdobju padcev tečajev, ko se v časopisih pojavijo naslovi, kot so »Delniški indeks X je dosegel najnižjo vrednost v zadnjih X letih!«, »Vrednotenja so na ravneh, na katerih so bila v času X krize!« ali pa: »Celo pred X leti stanje ni bilo tako kritično!«.

Lahko torej rečemo, da v času padajočih delniških trgov spremljevalci razmer na borzah potujemo v preteklost. Na primer evropski lastniki delnic ameriških podjetij so od 18. do 25. avgusta 2015 odpotovali nazaj v 17. december 2014 (ravno takrat je bila evrska vrednost indeksa S&P 500 nižja od vrednosti istega indeksa na 25. avgust 2015), delničarji evropskih podjetij so od 5. do 24. avgusta 2015 potovali nazaj v 9. januar 2015, medtem ko si lastniki delnic podjetij iz razvijajočih se držav verjetno mislijo, da se je njihov časovni stroj pokvaril, potovanje v preteklost se je zanje namreč začelo že 13. aprila in trajalo do 24. avgusta 2015, ko se je zaključilo (upajmo, da se je res) s pristankom v 25. novembru 2011.

Ne glede na vrtoglavico od prehitrega potovanja skozi čas je zdaj treba posvetiti pozornost vrnitvi

v sedanjost in neizogibnemu potovanju v prihodnost. Po mnenju nekaterih potnikov skozi čas (na primer zaposlenih v angleški banki Barclays) je bilo avgustovsko potovanje pogojeno s spremembo v sentimentu na trgih in ni imelo fundamentalne podlage. V mislih je treba imeti tudi, da vrednotenja delniških trgov niso pretirano visoka. S kakšno hitrostjo se bomo vrnili iz preteklosti, bo v veliki meri odvisno od goriva, ki poganja naš časovni stroj, in ki se mu reče »gospodarska rast«. Prej omenjeni angleški potniki mislijo, da so zaloge gospodarske rasti zadostne, celo višje kot v prvi polovici leta 2015 (3,6 odstotka v drugi polovici leta in 2,9 odstotka prvi polovici leta). Ne glede na optimizem angleških kolegov spremljanje situacije v največjih tovarnah gospodarske rasti - ZDA, EU, Japonske in Kitajske - nikakor ne bo odveč.    

 

Avtor: : Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 5. 9. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Zeleno, ki te ljubim zeleno

Preberi več