Pet 18 Maj 2012

Poslovni rezultati kažejo dobro, trg pa je v negotovosti

V zadnjih tednih spremljamo objave poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal, ki kažejo, da se podjetja dobro spopadajo s krizo in so se očitno odlično prilagodila na spremembe v poslovnem okolju. Podjetja iz glavnega ameriškega indeksa S&P 500 so tako v prvih treh mesecih glede na enako lansko obdobje v povprečju dosegala 7,9-odstotno rast dobička. Največje rasti dobičkov so beležili sektorji industrija (+17,5 odstotka), tehnologija (+15 odstotkov) in finance (+13,6 odstotka). Na drugi strani so se z padcem dobičkov srečevala podjetja iz sektorjev oskrba (-8,4 odstotka) in surovine (-7,9 odstotka). Pričakovanja analitikov je pri objavah preseglo 66-odstotkov podjetij, 10 odstotkov objav je bilo skladnih s pričakovanji, 24 odstotkov objav pa je bilo pod pričakovanji analitikov.

Dobre objave pa glede na gibanja delniških trgov očitno niso dovolj, da zaustavijo negativen trend, ki je z različno jakostjo prisoten po posameznih borzah. Če ameriški borzni indeksi za enkrat kažejo relativno skromno korekcijo, saj S&P 500 od najvišje aprilske vrednosti do trenutka pisanja teksta beleži 6,6-odstoten padec, pa je vrag očitno vzel šalo, ko pregledamo gibanja nekaterih drugih pomembnejših borznih trgov. Tako francoski CAC od sredine marca izgublja že 16,3 odstotka, še veliko slabše gre italijanskemu indeksu FTSE MIB s 24,2 odstotka izgube, najhuje pa jo je odnesel španski IBEX 35, ki je od začetka februarja izgubil kar 27,5-odstotka. Po manjšem odboju se je na stara pota vrnil tudi ljubljanski SBITOP, ki se zadržuje blizu najnižjih vrednosti, kar glede na dogajanje po svetovnih trgih ni presenečenje. Da se za slovenske delnice v tujini ne cedita med in mleko je potrdila tudi Krka, ki je v Varšavi svoj zadnji posel videla 19. aprila, pa še to 25 lotov. Vse skupaj se je tako trgovalo le 4 dni, lastnika pa je zamenjalo 190 delnic.

Nekoliko več zanimanja je v Varšavi za delnice Nove KBM, vsekakor pa je promet daleč od pričakovanj. Omenimo še močno depreciacijo dolarja, ki je za sabo navzdol potegnila cene surovin in energentov. Tako je sodček severnomorske brent nafte od konca marca izgubil dobrih 13 odstotkov, kar posebej občutimo, ko napolnimo rezervoar jeklenega konjička. Nekoliko manj pa so lahko veseli tisti, ki varčujejo v zlatu ali srebru, saj sta izgubila nekaj svojega bleščečega sijaja. Tokratnega sestavka ne gre zaključiti brez Facebooka, ki bo danes prvič kotiral na borzi pod oznako FB, mnogi obstoječi delničarji pa bodo tako v trenutku postali milijarderji.

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt