Pon 31 Aug 2020

Poslovanje podjetij v času karantene

Za nami je skoraj pol leta soočanja z eno najhujših kriz sodobnega obdobja in to ne ekonomsko ne finančno in tudi ne vojaško; tokratno so povzročili mikroorganizmi. Covid-19 bo zelo verjetno beseda, morda celo »osebnost« leta 2020.

A zdaj ni čas za sklepni govor, posledice virusa in spremljajočega zaprtja gospodarstva moramo še dodobra spoznati, ne nazadnje pa razglasiti tudi konec pandemije. Slednjega še ni na vidiku, posledice pa so vlagatelji lahko spoznavali v zadnjih tednih, ko so ameriška podjetja objavljala rezultate poslovanja v drugem letošnjem četrtletju, ki je bilo zaznamovano s splošno karanteno.

Do 7. avgusta (ko nastaja prispevek) je rezultate objavilo skoraj 90 odstotkov vseh podjetij iz indeksa S&P 500. Po podatkih factseta je kar 83 odstotkom podjetjem uspelo ustvariti dobičke nad pričakovanimi ravnmi. Poleg večine teh, ki so poslovali nad pričakovanji, pozitivno preseneča tudi jakost presenečenja. Dobički so v povprečju za kar 22,4 odstotka višji od pričakovanj, kar je nad vsemi preteklimi statistikami. Da bodo pretekli vzorci tokrat neuporabni, je bilo jasno že dalj časa, saj so podjetja rezultate poslovanja napovedovala v razmerah izjemne negotovosti in so bila v izogib prevelikemu razočaranju pri svojih napovedih raje »pristransko« črnogleda. Ne gre jim zameriti. Med sektorji so »navzgor« najbolj presenetila podjetja informacijske tehnologije, surovin in materialov, industrije ter zdravstva in oskrbe (v omenjenih sektorjih je kar 90 odstotkov podjetij poslovalo bolje od pričakovanj). Najmanjši delež podjetij s pozitivnimi presenečenji so imeli sektorji nepremičnine, energija in potrošne dobrine, a še tu jih je bilo vsaj 60 odstotkov.

A v almanahu ne bodo ostala zapisana omenjena presenečenja. Statistika bo zabeležila dejanski padec dobička. Trenutni rezultati kažejo, da bodo ameriška podjetja iz indeksa S&P 500 (poudarek, da gre za podjetja iz indeksa največjih podjetij, je tokrat več kot na mestu, saj je usoda manjših ameriških podjetij bistveno drugačna - slabša) dobiček v drugem četrtletju znižala za 33,8 odstotkov. Zanimivo bo izgubarski le sektor energije, ki so ga prizadela obsežna prevrednotenja premoženja zaradi padca cene nafte. Med sektorji je trem celo uspelo zvišati dobiček glede na enako obdobje lanskega leta: oskrba, zdravstvo in oskrba ter informacijska tehnologija, slednja dva sta imela tudi rast prihodkov.

Tudi tekoče četrtletje bo po factsetovih podatkih negativno glede na lansko tretje četrtletje (upad v višini 20 odstotkov), v zadnjem letošnjem četrtletju, pa naj bi bili dobički v povprečju za desetino nižji kot lani. Razmere med ameriškimi »blue-chip« se bodo torej pričakovano izboljševale. Vse skupaj bo seveda odvisno od razpleta pandemije v ZDA, ki poleti kaže nekontrolirano širjenje in je med ameriškimi guvernerji že sprožilo pozive h krajšemu ponovnemu zaprtju gospodarstva. Za zdaj to ni verjeten scenarij, zato pa smo toliko bolj lahko prepričani o nadaljnjih spodbudah monetarnih in fiskalnih oblasti. Četudi bi raje videli, da okrevanje postane vsesplošno in se iz pepela dvignejo tudi zanemarjeni ciklični sektorji, kot so energija, industrija in finance, opisano močno spominja na nadaljevanje obstoječih razmer na kapitalskih trgih: relativne priljubljenosti korona-odpornih segmentov naložb.

Avtor: mag. Gorazd Belavič, CFA, Direktor sektorja za analize

Objavljeno v: Svet Kapitala, 31. 08. 2020

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič