Pet 7 Maj 2010

Porušeno zaupanje je težko povrniti

Porušeno zaupanje je težko povrniti. Ta splošni rek lahko nedvomno apliciramo na Grčijo in njene stare grehe. Nezaupanje trgov v rešitev grške javno finančne krize ne pojenja. oz. se le to širi tudi na nekatere druge države članice skupne evropske valute.

Spodbudni makroekonomski podatki in dobre objave poslovnih rezultatov podjetij so ostali v senci grških težav in potencialnemu širjenju »okužbe« na druge periferne države evro območja.

V nedeljo sprejeti dogovor o 110 milijard evrov visoki pomoči Grčiji s strani drugih držav članic evro območja (80 milijard evrov) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF, v višini 30 milijard evrov) torej finančnih trgov ni uspel pomiriti. Nemci, ki bodo tej močno prezadolženi mediteranski državi namenili levji delež posojila, kar 22,4 milijarde evrov v treh letih, bodo o tem odločali že jutri; Slovenija pa naj bi denar zagotovila do konca junija. Skupna pomoč Slovenije Grčiji bo, kot je znano, znašala 0,48 odstotka oz. 384 milijonov evrov). Slovenija se bo za ta namen morala dodatno zadolžiti z izdajo dolžniških vrednostnih papirjev oz.najemom posojil.

Volatilnost pa, kot rečeno, še naprej ostaja ogromna. Med investitorji in širšo javnostjo vlada veliko nezaupanje. Le malo jih namreč verjame, da bo obljubljena pomoč zadostovala in da jo bo Grčija vrniti, predvsem pa ne v treh letih. Pojavljajo se govorice, da bo potrebnih vsaj še 40 milijard evrov sredstev, ki si jih bo morala država zagotoviti sama, na denarnem trgu.

Grška vlada se je namreč morala zavezati k restriktivnim varčevalnim ukrepom, s katerimi naj bi konoslidirala svoje javne finance in znižala javnofinančni primanjkljaj pod tri odstotke bruto domačega proizvoda do leta 2014 (v letu 2009 pa je le ta znašal preko 14 odstotkov BDP). Z močnim zategovanjem pasu se mnogi njeni prebivalci, predvsem javni uslužbenci ne strinjajo; v Atenah so izbruhnili protesti, ki niso minili brez človeških žrtev. To vse skupaj še dodatno podžiga nezaupanje kapitalskih trgov. Instrumenti kreditnih zamenjav (CDS) s petletno ročnostjo, so pokazali kar 45 odstotno verjetnost bankrota te mediteranske države. Za primerjavo, ta verjetnost je pri Nemčiji triodstotna, Sloveniji pa petodstotna.

Nezaupanje vlagateljev se širi tudi na druge, tako imenovane »PIIGS« države Evropske unije (Portugalsko, Irsko, Italijo in Španijo). Evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je sicer ostro zavrnil govorice, da bosta Španija in Portugalska naslednji državi kandidatki za finančno pomoč. Bonitetna agencija Standard and Poors je prejšnji teden znižala bonittetno oceno Španiji (na AA), Portugalski (na A-), Grčiji pa dodelila špekulativni status. Zahtevane donosnosti in pribitki nad primerljivimi nemškimi državnimi vrednostnimi papirji so narasli nad ravni pred sklenitvijo dogovora med grško vlado, Evropsko unijo in IMF. Vrednost evra napram ameriškemu zelencu pa je ta teden dosegla novo najnižjo vrednost v letu dni – prebila je prishološko mejo 1,30 in se trenutno zadržuje pri 1,272. Letos je tako skupna evropska valuta izgubila že 11 odstotkov napram ameriškemu dolarju. Izjave vodilnih makroekonomistov in politikov, da je pomoč in rešitev Grčije ključna za celotno Evropo in skupno evropsko valuto so torej več kot na mestu.

V precejšnje popuščanje svojih meril in kriterijev je bila prisiljen Evropska centralna banka (ECB). Še januarja je njen prvi mož Jean Claude Trichet zatrjeval nasprotno. Zdaj pa je napovedal, da bo kot jamstvo za posojila kljub znižanjem kreditnih ocen različnih bonitetnih agencij še vedno v zastavo jemala grške državne obveznice. Trg pričakuje, da se bo v skrajnem primeru (če sedanji ukrepi pomoči ne bodo zadostni) prisiljena celo poslužiti instrumenta nakupov državnih vrednostnih papirjev na sekundarnem trgu. Na včerajšjem sestanku v Lizboni so sicer to možnost zanikali. Ključno obrestno so pričakovano pustili nespremenjeno pri enem odstotku.

Avtor: mag. Simona Kovačič, upravljavka investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič