Tor 11 Nov 2008

Popuščanje na vseh frontah

Nahajamo se v najbolj dinamičnem obdobju objav poslovanja podjetij za tretje četrtletje letošnjega poslovnega leta. Zaenkrat je poročalo 349 podjetij v ameriškem borznem indeksu S&P 500, torej skoraj 70 odstotkov vseh.

Stopnje rasti dobičkov na delnico so po solidnem letu 2007 letos očitno že v padajočem trendu. Če smo se lani še lahko pohvalili z dvoštevilčnimi stopnjami rasti, se letos izredno težko poslovno okolje že izkazuje preko slabše uspešnosti podjetij.

Razmerje med pozitivnimi in negativnimi presenečenji še vedno pozitivno

Število pozitivnih presenečenj pri objavah še vedno prekaša število negativnih presenečenj, in sicer v razmerju 2 proti 1, kar je nižje od normalnega oziroma zgodovinskega povprečja, ki se giblje okoli 3. Mediana preseganja napovedanega dobička s strani analitikov znaša 7,0 odstotka, kar je celo nekoliko presenetljivo visoka številka glede na makroekonomski kaos, v katerem se nahajamo. V nadaljevanju si pobližje poglejmo poslovanje podjetij v posameznih sektorjih.

Solidno v sektorjih energetike, industrijskih proizvajalcev in informacijske tehnologije …

Trenutno najvišje mesto na lestvici zaseda sektor energetike, kjer je zaenkrat svojo uspešnost predstavilo 28 podjetij. Od teh jih je kar 20 preseglo napovedi analitikov, eno pa je poslovalo po pričakovanjih, sedem pa slabše. Rast dobička na delnico je znašala v tretjem četrtletju kar 47 odstotkov s povprečnim preseganjem napovedi za 2 odstotni točki. Solidno sta se odrezala tudi sektorja industrijskih proizvajalcev ter informacijske tehnologije, kjer je znašala mediana rasti dobička na delnico 12,5 odstotka. Razmerje med pozitivnimi in negativnimi objavami znaša v obeh omenjenih sektorjih okoli 2, pri čemer pa znaša povprečno preseganje pričakovanega dobička na delnico v prvem 2 odstotni točki, v drugem pa 3.

… solidno v sektorju zdravstva in osnovnih potrošnih dobrin, slabo pri financah

Na repu razpredelnice najdemo po pričakovanjih sektor financ. Na drugi strani pa se klasična defenzivna sektorja zdravstva in osnovnih potrošnih dobrin uspešno ohranjata nad vodo. Tako dosegajo zdravstvena podjetja povprečno rast dobička na delnico v višini dvanajstih odstotkov, kar v povprečju pomeni štiriodstotno preseganje napovedi analitikov, v sektorju osnovnih potrošnih dobrin pa 7 odstotkov z dvodstotnim preseganjem napovedi.

Telekomunikacijske storitve zaenkrat v rdečem

Poleg finančnega sektorja je edini preostali sektor z negativnimi spremembami dobička na delnico telekomunikacijski sektor, ki pa je zaradi majhnega števila delnic precej pod vplivom posameznih objav. Slabše, pa vendarle z rastjo, sta se odrezala še sektorja oskrbe in potrošnih dobrin, saj rast v njunem primeru znaša dober odstotek.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič