Tor 18 Apr 2017

Pomlad na borzi v Hong Kongu

Potem ko sta bila prva dva meseca na borzi v Hong Kongu za investitorje v delnice  uspešna, se je trend v mesecu marcu in aprilu obrnil nekoliko navzdol. Kljub temu še vedno obstajajo svetle izjeme. 

Borzni indeks kitajskih delnic, ki kotirajo na hongkonški borzi (HSCEI), je v prvih dveh mesecih letošnjega leta pridobil 9,6 odstotka vrednosti, merjeno v lokalni valuti, zaradi depreciacije evra pa je bil donos v evrih nekoliko nižji, in sicer 8,9 odstotka. V mesecu marcu se je trend spremenil in je bil do zaprtja trga pred velikonočnimi prazniki (v petek je bila borza zaprta) rahlo negativen. Tako je omenjeni indeks od konca februarja do 13. aprila izgubil 0,9 odstotka vrednosti merjeno v lokalni valuti, ter 1,2 odstotka, merjeno v evrih. Še vedno so donosi od konca lanskega leta tako v lokalni valuti kakor tudi v evrih pozitivni.

Če pogledamo bolj natančno, lahko ugotovimo, da se gibanja tečajev delnic med posameznimi gospodarskimi sektorji razlikujejo. Finančni sektor je precej pripomogel k negativnemu obratu. V začetku aprila so večje banke objavile rezultate. Na prvi pogled so bile objave spodbudne. Banke so povečale kreditiranje, nekoliko so se tudi zmanjšala slaba posojila. Nekateri udeleženci na trgu so te rezultate videli drugače: kljub temu, da je gospodarstvo že precej zadolženo, so banke še povečale kreditiranje. Obenem so se spet pojavila ugibanja, da so se slaba posojila dejansko povečala, banke pa tega v bilancah niso primerno prikazale.

Kljub dvomom v finančnem sektorju pa še vedno obstajajo svetle plati. Tako rastejo delnice podjetij iz sektorja informacijske tehnologije, ter delnice podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo neosnovnih življenjskih dobrin. V omenjenih sektorjih rastejo predvsem delnice, povezane s svetovnim spletom ter s spletno prodajo, ki na Kitajskem beleži visoke stopnje rasti in vse bolj izpodriva tradicionalen način nakupovanja v trgovinah oziroma nakupovalnih središčih. Prav tako je še vedno zaznati pozitiven trend pri delnicah v sektorju industrije, predvsem v segmentu transporta.

Ena lepših lastnosti ogromnega delniškega trga, kakršen je borza v Hong Kongu je ta, da investitorjem lahko ponudi pester izbor naložbenih priložnosti. Glede na volatilnost trga pa previdnost ni nikdar odveč.   

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi

Dnevnik, 15. 4. 2017, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo