Pet 20 Jul 2007

Polletno poročilo

V sredo je guverner ameriške centralne banke Ben Bernanke v polletnem poročilu o stanju ameriškega gospodarstva razkril nekatera bistvena dejstva, ki naj bi do konca leta zaznamovala ameriško gospodarsko sliko.

Kratka ocena njegovega govora je, da večjih presenečenj ni bilo. Gospodarstvo naj bi bilo letos še malce pod pritiskom zaradi nižje gospodarske rasti in malenkost višje inflacije, ki jo bo centralna banka strogo nadzorovala.

Zaenkrat je torej edina logična posledica zgornjih dveh napovedi, da ostaja monetarna politika nespremenjena. Temeljna obrestna mera naj bi tako tudi po decembrskem sestanku ostala na sedanji ravni, in sicer 5,25 odstotka, kar bi pomenilo, da bi se po trajanju preseglo obdobje njene najdaljše stabilnosti. Še pod guvernerstvom Alana Greenspana je le-to znašalo 18 mesecev, nespremenjeno temeljno obrestno mero pa smo imeli priložnost opazovati v letih 1997 in 1998. Možnosti za nov rekord so kar solidne, saj znaša verjetnost, da odbor za politiko odprtega trga ne sprejme odločitve o spremembi, kar 76 odstotkov. Izračun se naslanja na trg standardiziranih terminskih pogodb.

Podporo zgornjim trditvam dajejo tudi napovedi, da naj bi se osnovna inflacija oziroma »core inflation« v letu 2008 znižala na 1,75 do 2 odstotka, medtem ko naj bi v letu znašala med 2 in 2,25 odstotka. Njeno umirjanje sicer že od februarja, ko je iz 2,4 odstotka do maja sestopila na 1,9 odstotka, Bernanke s sodelavci pa še pričakuje, da se bo v prihodnjih mesecih tej ravni približala tudi mera, ki vključuje tudi cene hrane in energentov, saj naj bi cene nafte nekoliko popustile. To pa predstavlja pomemben del informacije, saj se iz njegovega govora nakazuje, da centralna banka vse bolj spremlja tudi to mero inflacije.

Kljub temu, da guverner vseskozi poudarja, da je inflacija njegov primarni cilj, pa je včeraj izpostavil tudi zavezanost k zagotavljanju polne zaposlenosti. Ocene institucije, ki jo vodi, so, da se bo gospodarska rast v letu 2007 znašla v intervalu med 2,25 in 2,50 odstotka, drugo leto pa med 2,50 in 2,75 odstotka. Nižja rast naj bi bila predvsem posledica neugodnih razmer na trgu nepremičnin, kljub temu pa vidnejših znakov o gospodarskem zastoju ni opaziti.

Avtor: Rok Bertoncelj, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt