Pet 2 Mar 2018

Politika centralnih bank

Na svetovnih borzah je po daljšem obdobju nizke volatilnosti od februarja opaziti razmeroma veliko nihanje tečajev, saj so vlagatelji na kapitalskih trgih nezaupljivi in še vedno v šoku zaradi upadov tečajev.

Najnovejše izjave novopečenega šefa ameriške centralne banke Jeroma Powlla niso za trge nič kaj pomirjujoče, saj je med vrsticami razbrati, da letos pričakuje štiri zvišanja temeljne obrestne mere, a je to treba razumeti v kontekstu velike gospodarske rasti v ZDA ter zadnjih podatkov o inflaciji, ki kažejo, da se giblje proti želenima dvema odstotkoma, je v letu 2017 je dosegla 1,7 odstotka. Izjave so spodbudile rast donosnosti 10-letne ameriške državne obveznice na 2,92 odstotka. Ameriško gospodarstvo je na točki, ko je delno upravičeno vprašanje o pregrevanju gospodarstva, saj bi bilo v tem primeru treba zelo hitro zvišati obrestno mero, kar teoretično zelo poveča možnost za pojav recesije, zato je naloga Feda v tej fazi zelo zahtevna.

Na evrskem območju zadnji makroekonomski kazalniki kažejo na robustno rast industrijske proizvodnje, vendar z znamenji, da je mogoče že dosegla vrh. Na splošno so gospodarski kazalniki o rasti BDP zelo spodbudni, vključno z Grčijo. Evropska centralna banka še vedno izvaja zelo ohlapno monetarno politiko, saj se inflacija noče dvigniti na želeno raven. Poslovni cikel se vse bolj približuje polni zasedenosti zmogljivosti, kar bo lahko pripeljalo do zvišanja plač zaposlenih in s tem do rasti inflacije.

Iz dežele vzhajajočega sonca odmeva izjava guvernerja japonske centralne banke Haruhika Kurode o tem, da se pripravljajo na izhod iz programa monetarnih spodbud predvidoma v začetku aprila prihodnje leto ter da bodo normalizirali denarno politiko, saj se inflacija dviguje in bo čez leto dni po pričakovanjih dosegla 2,3 odstotka.

Avtor: Mitja Baša, Triglav skladi

OBJAVLJENO V: DNEVNIK, 2. 3. 2018; RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2019

Preberite poročilo