Pet 1 Mar 2013

Politična negotovost trgom ne diši

Dogodek tekočega tedna so zagotovo italijanske volitve v senat in poslansko zbornico. Te so jasno pokazale, kaj volivci čutijo do politikov, ki so z bruseljskega in frankfurtskega stališča zaželeni. Tokrat se je to potrdilo na primeru Maria Montija, v preteklih mesecih pa med drugim pri Sarkozyju. Pravzaprav so politične voditelje v zadnjih letih zamenjale prav vse periferne države. V Italiji je pred Montijem padel Berlusconi, v Španiji, kjer se prav zdaj zaradi korupcijskega škandala vse bolj maje stolček Mariana Rajoya, Zapatero, na Irskem Cowen, da Grčije niti ne omenjam. Sicer podpora trenutno vladajočim ministrskim predsednikom pada in se nahaja na najnižjih ravneh. Zveni znano?

Če za trenutek pustimo ob strani izid in politične preračune italijanskih volitev, ugotovimo, da se težave za Bruselj in Frankfurt šele začenjajo. Kako naj Evropska Unija in Evropska centralna banka upata na izboljšanje že tako šibkega gospodarstva, če se jima tla pod nogami vedno bolj majejo? Včeraj Francija, danes Italija, jutri Nemčija, Avstrija, Češka? Katera bo naslednja država, ki bo zaradi reformne utrujenosti volivcev in kariernih ciljev vladajočih politikov opustila dogovorjene fiskalne zaveze in kakšne posledice lahko zaradi tega pričakuje?

Ugibanje o političnih pretresih v Evropi je delo strokovnjakov druge vede, odgovorimo pa lahko vsaj na del vprašanja, ki se nanaša na posledice opustitve fiskalnih zavez. Že naš lastni, slovenski primer nas uči, da vlagatelji in bonitetne agencije takoj kaznujejo kakršnokoli neizpolnjevanje zavez ali negotovost v zvezi z njihovo izvršitvijo. Na koncu se vse izrazi v stroških zadolževanja države. Na primer, le dan po izidu italijanskih volitev so bile izdane italijanske zakladne menice. Zaradi negotovega volilnega izida in posledično izvajanja dogovorjenega varčevalnega programa se je njihova obrestna mera glede na prejšnjo avkcijo skorajda podvojila. Na srečo Italijanov so se vlagatelji do naslednjega dne, ko je potekala bolj pomembna avkcija pet- in desetletnih obveznic že nekoliko pomirili, čeprav so se stroški zadolževanja glede na januarsko avkcijo vseeno povišali za več kot polovico odstotne točke. Zveni znano?

 

Gibanje delniškega indeksa S&P Global 1200

 Vir: Bloomberg

 

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt