Sob 16 Jul 2016

Poletne filmske uspešnice, zvrst finance

V zadnjih dneh se po imenovanju nove vlade premierke Therese May pozornost vlagateljev seli od »ponesrečenega« referenduma na Otoku k finančnim zvezdnikom letošnjega poletja.

V nasprotju s filmsko umetnostjo, ki - vsaj v pop slogu - letno, če ne kar mesečno izvrže vedno nove obraze, je v finančnem svetu zvezdništvo omejeno na osebe, ki jih lahko preštejemo na prste ene roke. Tudi letos so to guvernerji glavnih svetovnih centralnih bank: Janet Yellen, Mario Draghi, Haruhiko Kuroda in Mark Carney. Uspešnice, v katerih igrajo, imajo vse po vrsti značilnosti klasične hollywoodske produkcije – prvi del je najboljši in doseže zavidljiv uspeh. Vse nadaljnje ponovitve v kakovosti izgubljajo in še najbolj vneti oboževalci bi si želeli, da zadnjega dela ne bi posneli.

Tako se v letošnji ameriški jesensko-zimski epizodi »Janet dviga obrestno mero 2« obeta podoben scenarij, kot smo ga videli v originalni različici, ki se je predvajala decembra 2015. V njej smo opazovali muke guvernerke, ki je želela monetarni politiki z dvigom obrestne mere za četrtinko odstotka povrniti nekaj manevrskega prostora. V okolju slabotnih makroekonomskih kazalnikov in drugih tveganj se ji je uresničitev njene vizije izmikala kar nekaj mesecev. Podobno ponavljanje je opazno v evropskem filmu »Mario razširja nabor instrumentov 3«, ki se pravkar predvaja po evropskih trgih. V njem glavni igralec Mario iz leta v leto razširja nabor instrumentov in znižuje kriterije za njihovo boniteto s ciljem, da bi na evropsko celino končno pripeljal vsaj drobceno sled vitalne gospodarske aktivnosti in zametke ciljane višine inflacije. To filmsko temo sicer podrobno poznamo že iz arhiva japonskih klasikov. Letošnje nadaljevanje »Haruhiko in Ben Bernanke na kosilu« kljub znanemu junaku predstavlja manjše presenečenje z najbolj konkretno omembo tako imenovanega helikopterskega denarja – pravljičnega zneska, ki bi ga v roke dobil vsak prebivalec – ki bi lahko oživel rast in inflacijo. Zanimivo, ampak vseeno gre rola za najbolj presenetljiv scenarij zgodnjega poletja v roke angleški zvezdi Marku Carneyju, ki je občinstvo presenetil s preobratom v zadnjih izdihljajih filma »Kako se odzovem na Brexit?«, v katerem ključne obrestne mere ne zniža kljub povečani negotovosti na trgu in enostranskim pričakovanjem gledalcev. Kaj lahko še pričakujemo tekom poletja? Razen stopnjevanja v »Donald se seli v Belo hišo« nič zares novega, le razpletanje zgodb, ki so postavljene v poznem pomladnem in zgodnjem poletnem času.

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 26, 16. 7. 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt