Pon 18 Maj 2015

Pod pritiskom ni samo nafta

NAFTA NI EDINA SUROVINA, KI JE ZARADI UPOČASNJEVANJA GOSPODARSKE RASTI POD CENOVNIM PRITISKOM

Večina bralcev tega prispevka verjetno asociira besedi “padec” in “surovina” z nafto. To ni presenetljivo, glede na pomembnost črnega zlata za svetovno gospodarstvo, močan padec vrednosti te surovine v drugi polovici lanskega leta in pogostnost, s katero se v časopisih in po televizij omenjajo dogajanja na trgih nafte. Vendar nafta ni edina surovina, katere cena je bila v zadnjih mesecih pod pritiskom.

Poglejmo graf gibanja cene železove rude (62-odstotni delež železa, cena je v ameriških dolarjih za tono in vključuje tudi prevoznino na Kitajsko). Od 13. avgusta 2013 do 6. aprila 2015 se je cena znižala za 67,3 odstotka, pri čemer je pred tem od 17. februarja 2011 do 13. avgusta 2013 že padla za četrtino. Tako je v nekoliko več kot v štirih letih železova ruda izgubila kar tri četrtine vrednosti.

Graf: Železova ruda v dolarjih za tono

Vir: Bloomberg

Glavni vzrok za njeno pocenitev je rast ponudbe, ki prehiteva rast povpraševanja. Železovo rudo pridobiva več podjetij, trije ključni proizvajalci pa so BHP Billiton, Rio Tinto in Vale, katerih skupna značilnost je sposobnost pridobivati železovo rudo s precej nižjimi stroški od ostalih konkurentov. Veliki proizvajalci so zmožni preživeti obdobje nižjih cen železove rude, medtem ko se dražji proizvajalci lahko znajdejo v resnih težavah. BHP Billiton, Rio Tinto in Vale že nekaj časa zvišujejo obsege proizvodnje in hkrati poskušajo še bolj znižati njene stroške (BHP Billiton, na primer, je prepričan, da jih v Zahodni Avstraliji lahko zniža na 16 ameriških dolarjev za tono oziroma za 21 odstotkov). Pričakovati je, da se bo v naslednjih letih neravnotežje med ponudbo in povpraševanjem še bolj povečalo, pri čemer se bo delež železove rude, pridobljene na nahajališčih z nižjimi stroški proizvodnje, povečal. Med glavnimi poraženci pa bodo predvsem kitajski rudarji, ki v primerjavi z omenjeno trojico pridobivajo manj kvalitetno železovo rudo in imajo hkrati višje stroške proizvodnje.

Logično vprašanje, ki se pojavlja ob pogledu na graf gibanja cene železove rude, je naslednje: “Če je stanje na trgu železove rude tako problematično, zakaj je potem cena surovine v zadnjem mesecu in pol zrasla za 32,9 odstotka?”. Analitiki ameriške banke Merrill Lynch med vzroki navajajo: sezonsko povpraševanje na Kitajskem, nekoliko manjše zaloge kitajskih jeklarjev, zapiranje kratkih pozicij na terminskih trgih in večji optimizem zaradi ohlapnejše monetarne politike na Kitajskem. Vzroki so torej večinoma kratkoročne narave in cena železove rude lahko v prihodnjih mesecih pade.

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 18. 5. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič