Sob 29 Dec 2018

Pod lediščem

Temperature pod lediščem so te dni vsakdanji pojav. Na žalost vlagateljev pa v zdaj že skoraj preteklem letu zaznavamo negativne donose tudi na borzah. Vsi glavni delniški indeksi imajo letos negativne donose. 

Dva trgovalna dneva pred koncem leta je ameriški borzni indeks S & P 500 sedem odstotkov pod izhodiščem iz konca lanskega leta. Sicer je v zadnjih dneh pridobil skoraj šest odstotkov in še tli upanje, da bo leto končal z višjo vrednostjo kot lansko leto.

Nemški borzni indeks DAX je od začetka leta izgubil 20 odstotkov. Petek je bil zadnji dan trgovanja letos na borzi v Tokiu. Indeks Nikkei 225 je leto zaključil 12 odstotkov pod izhodiščno vrednostjo iz konca lanskega leta. V Hongkongu bo borza v ponedeljek sicer odprta, vendar bo tamkajšnji borzni indeks kitajskih delnic, HSCEI, zelo težko izbrisal letošnje izgube. Trenutno je vrednost omenjenega indeksa blizu 15 odstotkov pod izhodiščem iz konca lanskega leta. Še večje izgube je utrpel kitajski borzni indeks CSI 300, ki meri spremembe tečajev delnic na borzah v Šanghaju in Šenženu. Ta je letos izgubil četrtino vrednosti. Sicer so izgube izražene v lokalnih valutah. Evro je od konca leta 2017 pridobil 4,7 odstotka v primerjavi z ameriškim dolarjem ter sedem odstotkov v primerjavi z japonskim jenom, tako da so izgube, merjene v evrih, manjše. Strah pred recesijo v letu 2019 se je očitno investitorjem zavlekel pod kožo.

Trenutno je sicer opaziti, da se rast svetovnega gospodarstva umirja, vendar je težko s precejšnjo gotovostjo trditi, da bo 2019 leto recesije. Če bo dosežen dogovor v trgovinskih sporih med ZDA in Kitajsko, bi to vlagatelji lahko prepoznali kot nakupno priložnost. Večina podjetij, katerih delnice so vključene v omenjene borzne indekse, je namreč globalno usmerjenih. Omejitve trgovanja med državami nanje vplivajo predvsem negativno. Ameriška centralna banka (Fed) že nekaj časa zvišuje obrestne mere, prav tako Evropska centralna banka omejuje tiskanje denarja. S tem se zmanjšuje količina poceni denarja na trgu, kar negativno vpliva na gospodarsko aktivnost, pa tudi na borzno trgovanje. A če se bo opazno znižala stopnja rasti, bodo centralne banke morda spet pognale tiskarske stroje s ciljem spodbujanja gospodarstva.

Avtor: Matjaž Dlesk, Triglav Skladi d.o.o.

Dnevnik, 29. 12. 2018, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Obeti za tretje četrtletje 2021: Naložbeni komentar

Preberi več