Pon 29 Dec 2014

Poceni nafta je "zlomila" energetske delnice

ENERGETSKIM PODJETJEM NA BORZI NI ŠLO TAKO SLABO VSE OD LETA 1998 

Leto 2014 bo marsikateremu opazovalcu ostalo v spominu predvsem zaradi razburljivih dogajanj na trgu nafte in slabe donosnosti delnic energetskih podjetij.

Za nafto znamke WTI je bilo leto 2014 drugo najslabše v zadnjih 30 letih, večji padec se je zgodil samo 2008, ko je končno postalo jasno, da je svetovno gospodarstvo v resni krizi. Pri delnicah pa je letošnja negativna razlika med donosnostjo sektorja energetike in donosnostjo globalnega delniškega indeksa druga največja v zadnjih 20 letih - večji zaostanek je bil leta 1998, ko je ves svet čutil posledice azijske finančne krize.

Treba je priznati, da je bil močan padec cen nafte in delnic podjetij iz energetskega sektorja nepričakovan za večino analitikov. Na začetku druge polovice leta 2014 so se tako nizke cene nafte, kot jih vidimo zdaj, namreč zdele nemogoče. Makroekonomsko okolje je bilo precej stabilno, pričakovala se je rast povpraševanja po nafti, presežek ponudbe črnega zlata se ni zdel pretirano visok, Opec pa je bil porok stabilnosti na trgu. A uresničil se je najslabši možni scenarij. Dogajanja na naftnem trgu in v sektorju energetike bodo leta 2015 nedvomno izjemno zanimiva. Ključna vprašanja so naslednja: Bo Opec ostal enoten pri sprejemanju odločitev ali pa nas morda čaka kolaps kartela? Kakšno škodo bodo zaradi nizkih cen nafte utrpela ameriška energetska podjetja? Bodo ZDA, kjer že 40 let veljajo stroge omejitve za prodajo nerafinirane nafte v tujino, dovolile večji izvoz energentov? Lahko pričakujemo rast povpraševanja po nafti zaradi nižjih cen? Kako realna so geopolitična tveganja in kakšen vpliv imajo lahko na ponudbo nafte?

Graf: Energetika je razočarala

Vir: Bloomberg

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, P&D / BORZNA ANALIZA, str. 26, 29. 12. 2014, rubrika: Trgi OECD

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS avgust 2020

Preberite poročilo