Pon 13 Jul 2015

Po rasti v prvem četrtletju, v drugem večja nihajnost

SVETOVNI TRGI  INSTITUCIONALNI VLAGATELJI SO POVPREČNO BOLJ IZPOSTAVLJENI DO DELNIŠKIH NALOŽB KOT DO OBVEZNIC

Po izjemni rasti svetovnih kapitalskih trgov v prvem četrtletju je sledila pričakovana povišana nihajnost, na posameznih trgih pa so evrski vlagatelji zaznali  tudi negativne donose. Sicer so regijski indeksi dosegli precej podobne donosnosti – od štiri - do pet odstotno znižanje (merjeno v evrih), nekoliko odstopa le Japonska.

Slovenski borzni trg se je po neuspešnem zaključku prodajnega postopka Telekoma Slovenije izkazal še nekoliko slabše, saj vlagatelji beležijo skoraj osem odstotno znižanje vrednosti svojih naložb. Ekonomski indikatorji so se povprečno nekoliko poslabšali. Zaupanje potrošnikov, ki v zadnjih letih sicer izkazuje trend rasti, je nekoliko nižje, predvsem v ZDA, Veliki Britaniji, Italiji in Braziliji. Vrednost cen industrijskih proizvodov se je v večini držav znižala, ustavila se je tudi rast zaposlovanja.

Na razvitih trgih so pozitivno presenetile revizije dobičkov na delnico, nekoliko se je izboljšalo tudi razpoloženje v gospodarstvu. V ZDA je negativno presenetila gospodarska aktivnost v prvem četrtletju, sledile so tudi nekoliko slabše napovedi gospodarske rasti in števila zaposlenih. Precej pozornosti je bila deležna evropska regija, ki je zabeležila precej spodbudne makroekonomske podatke ter precejšen pritok kapitala. Dobre ekonomske podatke je zasenčila negotovost izidov volitev v Veliki Britaniji in Turčiji, najbolj pa neuspešen dogovor Grčije z njenimi največjimi upniki. Dogajanje v Aziji je bilo zaznamovano s kitajskim borznim navdušenjem - indeks lokalnih kitajskih delnic je do sredine junija nadaljeval že dalj časa trajajočo visoko rast, nato pa izgubil okoli petino vrednosti. Donosnosti evrskih dolžniških naložb so se po rekordno nizkih donosih, ki smo jim bili priča po začetku marčne intervencije s strani ECB, nekoliko zvišale. Gibanje donosov perifernih držav je bilo v zadnjem mesecu še dodatno pod vplivom negotovosti v zvezi z reševanjem grškega dolga.

Prihodnji obeti so nekoliko mešani. Svetovna gospodarska rast je še vedno v načrtovanih okvirih, povišala pa so se nekatera tveganja. Poleg načrtovanega zvišanja obrestne mere v ZDA so prisotna tudi politična tveganja v Evropi in ponekod tveganja visokih tečajev delnic. Zdi se, da je načrtovano zvišanje ključne obrestne mere v ZDA zaradi grškega dolžniškega vprašanja nekoliko bolj oddaljeno.

Se pa vlagatelji že ozirajo v zgodovino, ter skušajo ugotoviti kakšen vpliv na kapitalske trge so imeli pretekli dvigi obrestnih mer. Na splošno velja, da se po začetku dvigovanja delnice izkazale bolje kot obveznice, pri čemer so evropske in japonske ter delnice iz rastočih držav nekolike presegle donosnost ameriških.

Kljub vsemu velja opozoriti, da so sedanje razmere in tveganja unikatna, zato je primerjava s preteklimi obdobji nehvaležna. Povprečno so institucionalni vlagatelji še vedno bolj izpostavljeni do delniških naložb, regijsko na Japonskem in v Evropi, sektorsko pa predvsem v cikličnih sektorjih.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 22, 13. 7. 2015, rubrika: Svetovni trgi

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt