Pet 9 Nov 2012

Po Obami Obama

Ameriški sen živi dalje. Barack Obama je utelešenje vsega kar ponuja dežela neomejenih priložnosti.  Relativno suverena zmaga na predsedniških volitvah nakazuje, da je volilno telo očitno zadovoljno z njegovim delom v zadnjih štirih letih, ko je največja svetovna ekonomija preživela težko obdobje finančne in gospodarske krize in se, vsaj glede na trenutne tekoče podatke, vrnila na pota stare slave.

Ameriški delniški trgi dan po volitvah sicer že tradicionalno Baracka Obamo pospremi z negativnim odzivom, saj se je s padcem indeksov v sredo ponovno vpisal na lestvico največjih borznih padcev dan po predsedniških volitvah. Zgodovina in statistika za obdobje po letu 1900 dalje pokažeta, da sicer neslavni rekord drži prav Barack Obama iz 5. novembra 2008, ko je Dow Jones izgubil kar 5 odstotkov. Večino zaslug za takšen padec izpred štirih let gre zagotovo iskati v finančni krizi, ki je bila takrat v polnem zamahu, volatilnost na trgih pa je bila precejšnja. Krepke padce dan po volitvah smo videli še leta 1932, ko je indeks izgubil 4,5 odstotka, takratni zmagovalec volitev pa je bil legendardni Franklin Delano Roosevelt. Tretji najslabši dan z 3,8-odstotnim padcem drži Harry Truman iz leta 1948, na četrtem mestu najdemo še enkrat Roosevelta iz leta 1940 in s padcem 2,4 odstotka, na petem mestu pa je kar tokratna sreda, torej predvčerajšnjim, ko je Dow Jones končal 2,36 odstotka nižje. Pregled podatkov od leta 1900 dalje še pokaže, da je povprečen mesečni donos borze v času demokratskega predsednika 0,73 odstotka, kar je skoraj dvakrat bolje od donosov v času republikanskega predsednika, ki je povprečno prinesel 0,38 odstotka.

Da je 44. ameriški predsednik pozitivno vplival na delniške trge pokaže praktično vsak grafikon, veliko zaslug za to pa ima tudi nizka osnova delniških trgov, saj je Obama nastopil svoj prvi mandat ravno v času, ko so močni padci močno znižali osnovo borznih vrednosti in indeksov. To je bila ob kombinaciji z ekspanzivno monetarno politiko in drugimi gospodarskimi ukrepi očitno zmagovalna kombinacija. Tako se je, spet gledano zgodovinsko od leta 1900 dalje, zapisal z zlatimi črkami v zgodovimi kot eden izmed petih ameriških predsednikov, ki se lahko pohvali z več kot 50-odstotno rastjo indeksa Dow Jones tekom prvih treh let njegovega mandata. Ostali štirje so bili še Coolidge, Roosevelt, Eisenhower in Clinton. Vsi trije z izjemo Coolidga, ki ni kandidiral, so bili po prvem mandatu izvoljeni še drugič, kar se je zgodilo v sredo tudi z Barackom Obamo, ki še naprej živi ameriški sen.

 

Avtor: Jernej Kozlevčar, upravljavec investicijskega sklada I, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več