Pon 9 Maj 2016

Po manjših pričakovanjih jih je kar nekaj podjetij preseglo

SEZONA OBJAV ZA PRVO ČETRTLETJE SE KONČUJE

Tokrat se bomo osredotočili na ZDA, ker je tam že velika večina podjetij objavila svoje poslovne rezultate za prvo četrtletje. Konec prejšnjega tedna je namreč poslovne rezultate objavilo že 88 odstotkov podjetij iz ameriškega indeksa S & P 500. Trend se ne bo več opazno spreminjal z objavami, ki so še na sporedu, zato iz te sezone lahko že potegnemo nekaj sklepov.

Podjetja se na splošno srečujejo z velikimi izzivi, kako dosegati rast, več podjetij je imelo objavljeni rezultat boljši od pričakovanj, negativnih revizij za tekoče četrtletje pa je nekoliko manj. Morda niti ni presenetljivo, da je več podjetij preseglo pričakovanja analitikov, saj so bila pričakovanja pred začetkom objav precej znižana – skoraj za deset odstotkov glede na začetek leta.

Nekaj upanja pri trendih dobičkov zagotavlja upočasnjevanje negativnih revizij za tekoče četrtletje. Čeprav so revizije še vedno negativne, gre za izboljšanje trenda iz preteklega četrtletja. K temu seveda pripomore stabilizacija cen na področju nafte, surovin in materialov ter padec vrednosti dolarja, ki izboljšuje konkurenčni položaj ameriških podjetij. Verjetno je razlog za manjši pesimizem tudi ta, da so bile revizije prejšnji kvartal tako močno negativne, da ni potrebe po tako velikem nižanju ocen poslovanja. Dobiček ameriških podjetij v indeksu S & P 500 se je v prvem kvartalu po do zdaj znanih podatkih znižal za devet odstotkov. To je že četrti zaporedni negativni kvartal in tudi za naslednji kvartal se pričakuje nadaljnje, petodstotno znižanje dobička. Rast je napovedana šele za tretje četrtletje v višini zgolj 1,8 odstotka, za naslednja obdobja pa so napovedi že precej boljše.

Pri interpretaciji rezultatov moramo biti pozorni na dve stvari. Prvič, problemi z rastjo so prisotni v večini sektorjev. Ne glede na to, da je energetika daleč največji krivec za zmanjšanje dobička na ravni celotnega indeksa (predvsem zadnje objave EXXona in Chevrona so k temu močno prispevale), se tudi večina drugih srečuje z zmanjševanjem dobička, razen sektorjev specializirane potrošnje, zdravstva in telekomunikacij. Drugič, pozitivnih presenečenj je številčno več predvsem zaradi močno znižanih pričakovanj ter zaradi ugodnejšega gibanja tečaja ameriškega dolarja.

Med sektorskimi rezultati lahko posebej izpostavimo tehnološki sektor, ki je nekakšno razočaranje. Največ sta k temu pripomogla tehnološka velikana Alphabet (prej Google) ter Apple, ki sta zaostala za napovedmi oziroma pričakovanji.  Nihajnost na borzah bo še nekaj časa prisotna, če se uresničijo napovedi o postopnem izboljšanju poslovanja podjetij v prihodnjem kvartalu, bo to pomenilo olajšanje, ki ga vlagatelji čakajo.

Graf: Dejanska in napovedana rast dobička in prodaje za podjetja v indeksu S&P 500

Vir: Bloomberg

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Delo, str. 30, 9. 5. 2016, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt