Sob 24 Okt 2015

Petletni načrt Kitajske

V tednu pred nami bo potekalo peto letno plenarno zasedanje 18. centralnega komiteja Komunistične partije Kitajske. Ključni rezultat tega dogodka bo objava osnutka 13. petletnega načrta, v katerem bo opredeljeno, kakšne cilje bo zasledovalo drugo največje gospodarstvo na svetu v obdobju od leta 2016 do 2020.

Eno najpomembnejših vprašanj je, ali bo Kitajska znižala ciljno letno gospodarsko rast, ki je bila v 12. petletnem načrtu opredeljena v višini sedmih odstotkov. Analitiki bank Bank of America Merrill Lynch in Nomura ocenjujejo, da bo nova ciljna letna rast BDP znašala 6,5 odstotka. Takšna hitrost je potrebna, da bo dosežen cilj, zastavljen konec leta 2012, torej podvojiti realni BDP iz leta 2010 do konca tega desetletja. Analitiki banke Daiwa po drugi strani menijo, da bo Kitajska ohranila ciljno rast BDP na ravni blizu sedmih odstotkov, in sicer zato, ker bo vodstvo azijske države naredilo vse, da prepreči paniko in večji odliv kapitala. Velja omeniti, da Bloombergova anketa kaže, da od 16 anketiranih ekonomistov več kot dve tretjini pričakujeta ciljno gospodarsko rast v višini 6,5 odstotka ali manj. Nižja gospodarska rast na Kitajskem zagotovo vpliva na stopnjo rasti globalnega BDP. Razlog za nekoliko boljše razpoloženje je, da sodeč po izjavah tujih analitikov novica, da je Kitajska znižala ciljno letno rast BDP na 6,5 odstotka, ne bo imela dolgoročnega negativnega vpliva na delniške trge. Že zdaj je jasno, da bo osrednje kraljestvo kot vedno zelo aktivno poskušalo doseči zastavljene cilje. To potrjuje tudi petkovo znižanje obrestne mere in stopnje zahtevanih rezerv s strani Kitajske centralne banke. Razlog je upočasnitev gospodarstva in tveganje, da bo dosežena rast BDP v letu 2015 opazno nižja od sedmih odstotkov, kar je, ne pozabimo, ciljna gospodarska rast.

Na koncu velja izpostaviti, da bo v osnutku 13. petletnega načrta opredeljeno večje število ciljev in izzivov. Med drugim lahko pričakujemo več pozornosti namenjene demografskemu stanju, varstvu okolja, finančnim reformam, razvoju novih gospodarskih sektorjev in prestrukturiranju obstoječih, borbi s korupcijo ter privatizaciji državnih podjetij.    

Avtor: : Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 25, 24. 10. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič