Pet 28 Jun 2013

Pestro dogajanje na kapitalskih trgih

Če lahko za Slovenijo ugotovimo, da se je zaradi praznika, ki sovpada s pričetkom šolskih počitnic, že pričela značilna poletna umirjenost, pa tega prav gotovo ne moremo trditi za tuje kapitalske trge. Le ti so vse od napovedi ameriške centralne banke o postopnem koncu nestandardnih ukrepov na kapitalskih trgih nadpovprečno nihajni, dodatni nemir pa so na trge prinesle tudi nekatere objave ekonomskih statistik ter zasedanje finančnih ministrov Evropske unije. Najprej, in tudi najbolj, je pretekli teden investitorje vznemirila ameriška centralna banka, ki je z najavo postopnega umika iz kapitalskega trga povzročila pravi malo borzni stampedo in znižanje vrednosti domala vseh naložbenih razredov, indeks, ki meri volatilnost pa pognala na najvišje nivoje v zadnjih mesecih.

Odziv na kapitalskih trgih je bil sicer pričakovan, s čimer se je še enkrat pokazalo, da je pretekla rast v dobršni meri temeljila na nakupih centralnih bank. Po drugi strani pa je v njem tudi precej ironičnosti, saj morebiten umik pravzaprav pomeni, da si je gospodarsko dovolj opomoglo ter da je je mogoča rast tudi brez izdatne pomoči centralnih oblasti. Sledile so slabe novice iz Kitajske, najprej iz denarnega trga ter nato še iz realne ekonomije. Epizodo je sredi tedna sicer končala kitajska centralna banka, ki je vlagatelje nekoliko pomirila z najavo potrebnih ukrepov za stabilizacijo razmer. Vmes smo bili priča nekaterim dobrim novicam iz evropskega gospodarstva, pri čemer je ponovno prednjačila Nemčija, kjer se je optimizem gospodarstvenikov spet nekoliko okrepil.

V nadaljevanju tedna so ponovno sledile slabe novice. Obseg ameriškega gospodarstva se je v prvem četrtletju povečal bistveno manj od prvotnih napovedi, predvsem na račun nižje potrošnje zaradi povečanih davčnih obremenitev. Nizka potrošnja prebivalstva je ključno tveganje za neizhod iz recesije tudi v Veliki Britaniji, kjer se je razpoložljivi dohodek prebivalstva znižal za 1,7 odstotka, kar je največ v zadnjih 25-ih letih. Dramatični teden pa so včeraj zgodaj zjutraj končali ministri EU, ki so po maratonskem zasedanju le dosegli dogovor glede morebitnega prihodnjega reševanja bančnega sistema. Kot je bilo pričakovati, bodo pri reševanju najprej sodelovali lastniki in posojilodajalci z zneski nad zakonsko varovanimi vlogami, šele kasneje se lahko v reševanje vključi evropski mehanizem stabilnosti. Glede na zadnje dogodke je očitno pred nami dolgo in predvsem zares vroče poletje.

Avtor: Gašper Dovč, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič