Pet 17 Okt 2014

Pesimizem na kapitalskih trgih se nadaljuje

Navkljub borznim padcem v minulih dneh in pričakovanjem investitorjev, da si bodo trgi hitro opomogli je tudi včeraj dopoldne na borznih parketih prevladovala rdeča barva. Še celo huje, namesto umiritve so padci celo stopnjevali svojo intenzivnost. Vrednost evropskih delniških indeksov je padla na najnižjo vrednost v zadnjih dvanajstih mesecih, indeksi pa beležijo celo najdaljši niz negativnih trgovalnih dni v zadnjih enajstih letih. Čez dan so največji upad vrednosti izkazovali španski borzni indeks IBEX 35 (-3,2 odstotka) portugalski PSI 20 (-3,1 odstotka), ter italijanski FTSE MIIB (-2,9 odstotka). Vrednost nafte je padla pod 80 ameriških dolarjev za sodček, kar je najmanj od maja 2009. Ponovno je v ospredju tako imenovana periferna Evropa – Grčija, kjer se je okrepil strah pred novim valom krize ter Španija, kjer ni uspela avkcija z dolgoročnimi državnimi vrednostnimi papirji.

Niz padanja delniških tečajev se je sicer pričel z revizijo rasti svetovnega bruto družbenega proizvoda s strani Mednarodnega denarnega sklada ter s slabšimi podatki nemške industrijske proizvodnje in ameriške prodaje na drobno. Najbolj so na udaru ciklični sektorji – informacijska tehnologija, finance, energija, materiali in industrija.

Redna mesečna anketa, ki jo izvaja investicijska banka Bank of America Merrill Lynch, kaže, da je pesimizem med svetovnimi upravljavci investicijskih skladov v tem mesecu doseglo najvišjo vrednost v zadnjih dveh letih, delež denarnih naložb se je tako povečal na skoraj 5 odstotkov celotnih sredstev v upravljanju. Pozitivno alokacijo sredstev beleži še finančni in zavarovalniški sektor, dolžniški vrednostni papirji, med geografskimi regijami pa ZDA, Japonska ter Velika Britanija. Največji umik sredstev beležijo sektorji materialov, energije, industrije ter tehnologije, med regijami pa Evroobmočje ter hitro rastoči trgi. Najbolj nadutežen sektor sicer ostaja tehnologija, sledijo ji sektorji financ, farmacije in industrije, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo sektorji javne oskrbe, osnovnih potrošnih dobrin, materialov in telekomunikacij. Glede na (ne)donosnost drugih naložbenih razredov, pri čemer imamo najprej v mislih obveznice in gotovino ter še vedno dovolj dobri podjetniški sliki lahko zadnje padce še vedno zapišemo v kategorijo negativne korekcije oziroma unovčevanja dobičkov, vsekakor pa nadaljevanje takšnih borznih gibanj zmanjšuje krhko zaupanje vlagateljev.         

Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 17. 10. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS september 2020

Preberite poročilo