Sob 21 Mar 2015

Optimizem na kapitalskih trgih se nadaljuje

Počasi se končuje prvo tromesečje letošnjega leta, ki bo, kot kaže, ponovno rekordno. Kapitalski trgi so na novih vrhovih, med posameznimi naložbenimi razredi pa težko najdemo skupino, ki izkazuje negativno donosnost. Regijsko gledano so lahko najbolj zadovoljni vlagatelji, ki so svoje naložbe usmerili na japonski in evropski delniški trg. Med razvitimi trgi nekoliko zaostaja ameriški delniški trg, še posebej z vidika ameriškega vlagatelja. Evropski vlagatelji smo namreč pri naložbenju na ameriškem trgu kapitala letos svoj donos povečali tudi na račun apreciacije ameriške valute, ki je v primerjavi z evrom letos pridobila več kot 12 odstotkov. Med posameznimi sektorji ponovno izstopa zdravstveni sektor, ki je do sredine iztekajočega se tedna zabeležil skoraj 25-odstotni letni donos, sledita mu sektorja potrošnih dobrin in industrije. Najmanj donosna sektorja sta letos javna oskrba in energija. Še naprej se krepi tudi razpoloženje med institucionalnimi investitorji, saj več kot 60 odstotkov upravljavcev investicijskih skladov pričakuje, da se bo v naslednjih 12 mesecih svetovno gospodarstvo še okrepilo. Ključna makroekonomska tveganja ostajajo enaka - geopolitično tveganje ter tveganje morebitne neizpolnitve dolžniških obveznosti na Kitajskem. Zaradi izjemne rasti delniških tečajev se je precej povečalo število tistih, ki menijo, da se zaradi poplave denarja na kapitalskih trgih že precej polnijo tudi delniški balon(čk)i. Investitorji še naprej nekoliko povečujejo izpostavljenost do delniških naložb, med posameznimi regijami pa izpostavljenost do Evrope, predvsem na račun ZDA. Izpostavljenost do evropskih delniških naložb je sicer najvišja v zadnjih 10 letih. Rekordno raven je dosegla tudi izpostavljenost do sektorja potrošnih dobrin v Evropi. V ZDA je trenutno daleč najbolj nadutežen sektor farmacije, na Japonskem pa trgovina in tehnologija. Med investitorji so najmanj priljubljeni sektorji javna oskrba, energija in bazični materiali.

Avtor: Gašper Dovč, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 27, 21. 3. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več