Pet 15 Jan 2010

Optimistično naprej

V začetku tedna so se začele objave poslovnih rezultatov podjetij za zadnji kvartal lanskega leta, kot prvi pa je tradicionalno objavil največji proizvajalec aluminija na svetu Alcoa. In ta je razočaral vlagatelje, kar je pomenilo posledično pesimizem na trgu. V zadnjem kvartalu je namreč ustvaril za 277 milijonov dolarjev izgube, ki naj bi v glavnem nastala zaradi izrednih stroškov iz prestrukturiranja, a je trg zaradi preteklih ukrepov vodstva podjetja, kot so obsežno prestrukturiranje, odpuščanje, prenova proizvodnih linij in spremembe v naložbeni politiki, pričakoval dobiček. Že v naslednjih tednih pa bo precej jasno, kakšni so rezultati podjetij v povprečju in kako je torej z okrevanjem gospodarstva.

Pesimizem, ki je zajel borze po objavi Alcoe, ni trajal več kot en dan, saj so analitiki z dvigi priporočil nekaterih delnic na trg prinesli optimizem glede dobičkov podjetij. Tudi objava komentarja Fed-a na trenutne ekonomske razmere je bila pozitivna, saj se je ameriško gospodarstvo v preteklem mesecu izboljšalo v desetih od dvanajstih okrožij. Večjo rast trga je preprečila skrb vlagateljev glede zvišanja temeljne obrestne mere, ker bi Fed moral zvišal obrestno mero prej, ko brezposelnost pade na neko zadovoljivo raven, če hoče krotiti inflacijo na zastavljeni ravni, ki znaša v razponu med 1,5 odstotka do dveh odstotkov.

V najnovejši anketi ekonomisti napovedujejo, da bo evropska centralna banka pustila temeljno obrestno mero blizu rekordno nizke ravni do konca letošnjega leta, saj je inflacija pod kontrolo oz. zgornjo mejo, ki je postavljena pri dveh odstotkih, gospodarstvo pa je še v fazi šibkega okrevanja. Sicer naj bi ECB proti koncu leta dvignil obrestno mero iz 1 na 1,5 odstotka. Po napovedih naj bi znašala gospodarska rast v evrskem območju letos 1,4 odstotka.

Pozitivni signali prihajajo tudi iz azijskih držav, saj je strah vlagateljev ob zaostrovanju monetarne politike na Kitajskem, kjer so za pol odstotka povečali stopnjo obveznih rezerv v bankah, in težav na posojilnem trgu večinoma že pozabljen. Dejstvo je, da hočejo Kitajci ustaviti napihovanje balona cen nepremičnin, kar je dobro. Spodbudni podatki prihajajo iz Avstralije, kjer je novo zaposlitev v decembru našlo 35.200 ljudi, kar pomeni, da je stopnja brezposelnosti padla na 5,5 odstotka. Tudi drugi makroekonomski podatki iz Azije kažejo na krepitev povpraševanja predvsem na razvijajočih trgih, kar je že opazno tudi v povečanju proizvodnje. Kot vse kaže bodo gonilo svetovne gospodarske aktivnosti tako kot v minulem letu predstavljale razvijajoče azijske države na čelu s Kitajsko in Indijo, predvsem zaradi vse večje kupne moči potrošnikov iz teh držav.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič