Čet 25 Jan 2007

Optimističen januar

Razloge lahko iščemo v zelo dobrih objavah dobičkov podjetij iz tehnološkega sektorja ter v objavi novice, da bodo ZDA v naslednjih dvajsetih letih podvojile strateške rezerve nafte, kar je podžgalo ceno nafte na trgu in posledično ceno delnic podjetij iz energetskega sektorja. Dobički tehnoloških podjetij naj bi po napovedih analitikov v letošnjem letu zrasli za 22 odstotkov, kar je največ izmed vseh desetih panog po klasifikaciji GICS. Tudi na splošno se pričakuje, da bodo dobički podjetij za letošnje leto močni, ter da bo leto 2007 prineslo investitorjem na delniških trgih dobre donose. Posebno pozornost bodo investitorji na ameriškem trgu namenili zasedanju ameriških zveznih rezerv (FED), ki bo potekalo naslednji teden, kjer sicer večina ekonomistov pričakuje, da bo FED pustil ključno obrestno mero za dolarsko zadolževanje nespremenjeno na 5,25 odstotka. Za naprej se pričakuje postopno zniževanje obrestne mere in sicer naj bi se po napovedih analitikov ključna obrestna mera v drugem kvartalu letos znižala na 5 odstotkov in v četrtem kvartalu na 4,75 odstotka.

Podobno kot ameriški trg so tudi evropski delniški trgi v tem tednu dosegli šestletni vrh, spodbujeni pa so bili z rastjo cene kovin in elektrike, s čimer so pridobila podjetja iz panoge materialov in javne oskrbe. Dodatni zagon podjetjem je dalo priporočilo Credit Suisse Group za nakup delnic proizvajalcev materialov zaradi špekulacij, da se bo povpraševanje iz Kitajske povečalo, ker bo država na ta način podprla industrijsko proizvodnjo. Kitajska ekonomija naj bi letos zrasla za 10 odstotkov, v lanskem letu pa je rast znašala 10,7 odstotka, zato se že pojavljajo tudi špekulacije, da utegne kitajska vlada že prej kot predvideva trg zvišati obrestno mero, da zaustavi rast, kar bo negativno vplivalo na delniški trg.

Azijske delnice so v tem tednu po dvomesečni rasti dosegle osemmesečni vrh, predvsem po zaslugi izvoznih podjetij, ki so precej pridobila na vrednosti, potem ko je japonska denarna valuta jen deprecirala nasproti dolarju in evru in tako dosegla enoletno dno. Šibek jen pomeni, da japonski izvozniki iztržijo več jenov od njihove prodaje na tuje trge, in tako zaradi nihanja valute več zaslužijo. Azijski trg se trenutno nahaja na zelo občutljivem nivoju, saj imajo investitorji različne kratkoročne poglede in pričakovanja, zato so nekateri že začeli unovčevati dobičke.

Na slovenskem trgu se nadaljuje pozitiven trend, lahko se le vprašamo, kje je vrh. Slovenski borzni indeks je v letošnjem letu med petimi najbolj donosnimi indeksi na svetu, saj je zrasel za slabih 20 odstotkov. Zadnje čase dajejo zagon trgu špekulacije okrog Petrola in Telekoma, kjer naj bi država po nekaterih informacijah prodala svoj delež, in pa pričakovanja o dobrih poslovnih rezultatih nekaterih podjetij.

Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več