ZDA
Sob 19 Aug 2017

Opozorila korporativnega upravljanja

Obsodbe vredni dogodki v ameriškem Charlottesvillu preteklo soboto so v nekaj dneh povzročili odpravo dveh posvetovalnih organov ameriškega predsednika: ameriškega sveta za proizvodnjo ter strateškega in političnega foruma. 

Izbruh spopadov med skrajnimi desničarji (neonacisti, kukluksklanovci in drugimi sorodnimi združbami) ter njihovimi nasprotniki zaradi umika spomenikov nekdanje konfederacije ameriških držav, ki naj bi predstavljali simbole sovraštva, suženjstva in rasizma, je terjal smrtno žrtev, številni so bili ranjeni. Žalostno in razjarjeno javnost pa je dodatno šokiral predsednik Donald Trump, ki mu v več poskusih ni uspelo izraziti vsaj nedvoumne podpore raznoliki in vključujoči družbi. Dejstvo, da so bili med skrajnimi desničarji njegovi podporniki na zadnjih volitvah, je bilo očitno močnejše od moralnih načel.

A odziv ni dolgo ostal brez posledic v poslovnem svetu. V ponedeljek so iz posvetovalnih organov izstopili predsedniki uprav podjetij Merck, Under Armour in Intel. Užaljeni Trump se ni zavedal, kako globoko je zabredel, in je stopil še korak dlje. Na twitterju je farmacevtsko podjetje Merck obtožil prevarantsko visokih cen zdravil. Naslednji dan je iz obeh omenjenih organov odstopilo še nekaj vodilnih iz poslovnega sveta, po nadaljnjih pritiskih javnosti pa se je v sredo Trump zahvalil sodelujočim in razpustil oba organa.

Predsednik ZDA se je z odhodi poslovnežev letos že soočal. Domnevno implicitno odobravanje prepovedi vstopa prebivalcev iz sedmih muslimanskih držav je z odstopom poskušal zavreči predsednik uprave podjetja Uber. Izstop ZDA iz pariškega klimatskega dogovora je bil kaplja čez rob za Teslovega Elona Muska in Disneyjevega Boba Igerja. »Menedžerski« predsednik je tako ostal brez menedžerjev, za katere je ob ustanovitvi organov dejal, da so tisti, ki vedo, kako se ustvarjajo delovna mesta in poganja gospodarska rast. Zagon ameriškega gospodarstva je bila ključna obljuba novega predsednika, davčna razbremenitev, investicijska aktivnost in zmanjšanje regulacije, pri čemer naj bi mu svetovali omenjeni poslovneži, pa so bili ukrepi, s katerimi je nameraval obljubo uresničiti. So ti načrti zdaj ogroženi? Ameriški poslovneži so dovolj pragmatični, da se ne bodo uprli ponujeni priložnosti za oblikovanje preprostejšega poslovanja. Kljub vsemu pa bo moral Trump v prihodnje upoštevati očitno uveljavljena načela korporativnega upravljanja v ZDA. 

Kot je položaj pojasnil predsednik uprave banke J. P. Morgan: »Konstruktivne ekonomske in regulatorne politike niso zadostne in ne bodo koristne, če ne rešimo razdeljenosti v državi. Vloga voditelja, poslovnega ali državnega, je, da ljudi združuje, in ne razdvaja.«

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

DNEVNIK, STR. 29, 19. 8. 2017, RUBRIKA: BORZNI KOMENTAR

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Ko delniške trge zajame panika

Preberi več