Pet 7 Mar 2014

Opomin iz Bruslja

Slovenske državne obveznice so se v preteklega pol leta izkazale za eno izmed boljših naložb. Tako je denimo obveznica RS 66, ki zapade 9. septembra 2024, v tem obdobju pridobila več kot 20 odstotkov vrednosti. Pri tem ne gre le za učinek splošne rasti tečajev obveznic, še posebej tistih iz periferne Evrope, kamor v zadnjih letih glede na makroekonomske in mikroekonomske težave trdno sodimo. Opazimo namreč lahko, da se je pribitek v obrestni meri med slovensko in italijansko desetletno državno obveznico zmanjšal z 2,2 odstotne točke na manj kot pol odstotne točke. Trenutno omenjeni donosnosti znašata 3,85 odstotka za Slovenijo in 3,39 odstotka za Italijo, obe sta najnižje v zadnjih letih.

S pomočjo sosednjega grafikona lahko razberemo odločilne trenutke v zaznavanju relativne privlačnosti slovenskih obveznic v primerjavi z italijanskimi s strani vlagateljev. Pribitek je tako zaradi negotovosti v zvezi z rezultati bančnih stres testov naraščal do sredine oktobra, ko so se začele pojavljati ocene o velikosti potrebne dokapitalizacije bank in sposobnosti Slovenije, da sredstva za dokapitalizacijo zagotovi sama brez pomoči evropskih institucij. Strah med vlagatelji je začel plahneti, njihov večji pogum pa se je začel izražati v rasti tečajev slovenskih obveznic. Sredi novembra je Evropska komisija potrdila tudi slovenski proračun za leto 2014, s čimer je bila odpravljena dodatna negotovost. Nadaljnji padec zahtevane donosnosti se je zgodil v decembru ob dejanski objavi rezultatov stres testov in načrtu dokapitalizacije slovenskih bank.

Ne glede na splošno in konsenzualno mnenje o večji privlačnosti perifernih in s tem slovenskih obveznic je potrebno v luči zgoraj omenjenih ključnih trenutkov opozoriti, da se lahko razpoloženje vlagateljev ob morebitnih odstopanjih od obljubljenih in dogovorjenih ukrepov hitro poslabša. Prvo opozorilo iz Bruslja v zvezi s čezmernimi makroekonomskimi neravnotežji smo tako prejeli sredi tega tedna. Prihodnji meseci bodo zato na Vladi in na ministrstvu za finance še vedno vroči.

Pribitek slovenske nad italijansko desetletno državno obveznico (v odstotnih točkah):

Avtor: mag. Rok Bertoncelj, CFA, pomočnik direktorja sektorja upravljanja premoženja, Triglav Skladi d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt