Pet 28 Nov 2014

OPEC ne bo znižal proizvodnje

Včeraj je na Dunaju potekalo redno zasedanje kartela OPEC, organizacije z 12 državami članicami, ki po podatkih Energy Inteligence Group skupaj proizvajajo približno 35 odstotkov vse surove nafte na svetu. Srečanje OPEC je pritegnilo izjemno pozornost, predvsem zaradi močnega padca cen nafte v zadnjih mesecih (več kot 30 odstotkov od najvišje točke do 26. novembra) in pomena OPEC pri oblikovanju ponudbe.

Pred sestankom OPEC med analitiki ni bilo enotnega mnenja glede tega, ali bo kartel znižal kvote ali jih ohranil nespremenjene. Anketa, ki jo je izvedel Bloomberg, je pokazala, da od 20 anketiranih analitikov polovica pričakuje znižanje proizvodnje, ostalih 10 pa ocenjuje, da sprememb ne bo. Ključna argumenta za omejitev ponudbe sta dva. Prvič, nižje cene surove nafte ogrožajo proračune nekaterih držav članic OPEC (in nekaterih držav izvoznic, ki niso včlanjene v OPEC). In drugič, nadaljnji padec cen nafte lahko povzroči ustavitev nekaterih projektov, kar lahko teoretično v prihodnje povzroči neravnotežje na trgu, če bo prišlo do večje rasti povpraševanja. Po drugi strani bo znižanje proizvodnje s strani OPEC najverjetneje povzročilo izgubo tržnega deleža kartela. Razumljivo vprašanje, ki ga zastavljajo nekatere države članice OPEC, je naslednje: »Zakaj moramo me znižati proizvodnjo, če tega niso pripravljene storiti ZDA ali Rusija?«

Nekaj minut po koncu sestanka predstavnikov držav članic OPEC je postalo jasno, da kartel ne bo znižal proizvodne kvote, ki je trenutno 30 milijonov sodov na dan. Po nekaterih komentarjih je mogoče sklepati, da OPEC ni pripravljen sam nositi bremena zaradi nižjega črpanja surove nafte, in  pričakuje večje sodelovanje z državami nečlanicami OPEC.

Kakšen vpliv na cene surove nafte bo imela odločitev OPEC, bo razvidno v naslednjih tednih, vendar je jasno, da je verjetnost daljšega obdobja z nižjimi cenami surove nafte zdaj višja kot pred sestankom. Kot že omenjeno, se zaradi tega lahko znajdejo v težavah države, v proračune katerih so vkalkulirane višje cene surove nafte. Med poraženci se lahko najdejo proizvajalci nafte z višjimi stroški črpanja, med drugimi tudi ameriška podjetja.

 

Avtor: Alexandr Gutirea, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 28. 11. 2014

 

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS junij 2020

Preberite poročilo