Pet 16 Jan 2015

Olajšanje za bančnike v Frankfurtu

Sreda, 14. januar, za evropske in celo globalne vlagatelje ni bila običajen dan. Vsaj za trenutek so se namreč ozrli proti Luksemburgu, kjer je sodišče Evropske unije objavilo mnenje o zakonitosti programa Evropske centralne banke s kartico OMT (Outright Monetary Transactions), kar v jeziku slehernika pomeni nakupe državnih obveznic na sekundarnem trgu. Lahko trdimo, da omenjeni program predstavlja najkonkretnejše, če ne celo edino orodje, ki je zaustavilo evrsko dolžniško krizo v smislu nevzdržne cene zadolževanja držav članic Ekonomske in monetarne unije. Ironično, OMT do danes v praksi še ni bil uporabljen in tudi ne bo, saj se v prihodnjih dneh že lahko nadejamo njegove posodobljene različice, znane pod kratico QE, ki je dobro poznana že iz Združenih držav Amerike.

Svetovalec sodišča Evropske unije Pedro Cruz Villalon je dvome nemškega ustavnega sodišča, ki je sodišče Evropske unije zaprosilo za mnenje o zakonitosti programa, deloma potrdil, saj ni odobril brezpogojnega izvajanja nakupov obveznic, kot si ga je vedno predstavljala ECB v okviru njenega mandata. Poudaril je, da bi tovrstni nakupi morali biti vedno natančno utemeljeni in pogojeni, pri čemer se ne bi smeli šteti kot državna pomoč. Dodatna zahteva, ki je z vidika preteklega reševanja držav s strani trojke oziroma ECB revolucionarna, je upoštevanje principa pari passu, kar pomeni, da vse lastnike državnih obveznic, ki bi bile predmet odkupov, Evropska centralna banka obravnava enakopravno.

Smernice sodišča Evropske unije, ki jih morata v prihodnjih mesecih sicer potrditi še senat sodišča in ustavno sodišče Nemčije, bo ECB zagotovo upoštevala pri pripravi naslednjega spodbujevalnega paketa, s katerim želi preprečiti deflacijo in dvigniti nizko pričakovano gospodarsko rast v območju evra.

Graf: Gibanje ameriškega delniškega indeksa S&P 500

Vir: Bloomberg

Avtor: Rok Bertoncelj, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 9, 16. 1. 2015, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt