Sob 24 Dec 2016

Odlično leto 2016

Iztekajoče se leto, ki so ga zaznamovale skrbi z ohlajanjem kitajske ekonomije, padajoči dobički podjetij in drugi signali preteče recesije, »oilmageddon«, šibkost evropskih sistemskih bank, dvomi o učinkovitosti monetarnih ukrepov, zaskrbljeni in zadovoljni guvernerji ameriške centralne banke (FED), da ne omenjam britanskega referenduma in ameriških volitev, ki so v košarkarskem žargonu izvedli dvojno finto pred vlagatelji (v smislu nepričakovanega izida, kot tudi reakcij na izid), je bilo… odlično!

Kako drugače bi lahko opisali izkupiček evrskih vlagateljev na globalnih kapitalskih trgih? Dobrih 17 odstotkov je znašala celotna donosnost ameriškega indeksa S & P 500, trgi v razvoju so v povprečju zrasli za 13 odstotkov (indeks MSCI Emerging markets), japonski indeks Topix je pridobil devet odstotkov, nemški DAX pa slabih sedem odstotkov. Celo evrske obveznice so vlagateljem ponudile privlačno donosnost. Državne obveznice so v povprečju zrasle za okoli tri odstotke, podjetniške z investicijsko bonitetno oceno za štiri odstotke, bolj tvegane (tako imenovane »junk« obveznice) pa za celih osem odstotkov. So lahko vlagatelji kje bistveno izgubili? Tisti, ki so imeli na računu britanske funte, so utrpeli 14-odstotni padec, a če bi imeli te iste funte v povprečni delnici britanskega indeksa FTSE100, bi realizirali 2-odstotni donos (vse merjeno v evrih do 22.decembra).

Si lahko obetamo podobne razmere v prihajajočem letu? Ljudem (verjetno še posebej vlagateljem) je blizu ekstrapoliranje bližnje preteklosti in hitro bi se lahko strinjali, da bo nekaj časa še »raslo«. Momentum vlaganje, kot se imenuje uveljavljena strategija, ki sloni na najdonosnejših naložbah minulega obdobja, ima številne privržence in tudi nekaj uspeha. Tisti, ki imate radi modrosti investiranja, se spomnite reka znanega vlagatelja Johna Templetona: bikovski trend se rodi v času pesimizma, raste v času skepse, dozori v času optimizma in umre v času evforije. Letos skeptikov res ni manjkalo in mnogi menijo, da smo od leta 2009 v najbolj osovraženem rastočem trendu, ki ga umetno vzdržujejo centralne banke. Sam bi rekel, da smo po izvolitvi Trumpa prešli v čas optimizma. Ideje iz njegove predvolilne kampanje postajajo nova mainstream politika, ki naj bi razbremenila iztrošeno monetarno politiko in dala svež zagon gospodarstvu. Marsikdo po grafikonih sodeč opaža znamenja evforije, a dokler na ulici, v taksijih in pri frizerju beseda ne bo nanesla na delnice, menim, da še nismo v zadnji fazi rasti. Za ljubitelje pretekle statistike pa lahko o prihajajočem letu navedemo naslednje podatke: 3-krat v letu lahko pričakujemo vsaj 5-odstotni, približno 1-krat pa vsaj 10-odstoti padec cen delnic (velja za indeks S & P 500).

Ne glede na to, ali ste momentum, modri ali verjetnostni vlagatelj, vam želim donosno leto 2017.

 

Avtor: Gorazd Belavič, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 28, 2016, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS januar 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi