Pon 6 Jan 2020

Odlična lanska letina, preudarno v leto 2020

Trg obveznic: Pričakovati je ponovno okrevanje ključnih globalnih gospodarstev in nižje rasti na obvezniških trgih.

Novo leto je navadno priložnost, ko se na kratko ozremo nazaj, hkrati pa si za naprej določimo nove izzive. Tokrat se bomo omejili na finančno okolje, ki neposredno ali posredno vpliva na naše življenje. Eden ključnih elementov tega okolja so obrestne mere, ki jih je tako kot tečaje delnic zelo nehvaležno napovedovati.

Lansko leto se je tako za delniške kot obvezniške vlagatelje izkazalo kot leto z odlično letino. Delniški vlagatelji so na globalnih delniških trgih lahko ustvarili več kot 30-odstotni donos, obvezniški pa so potegnili črto pri več kot šestodstotnem donosu. Kljub temu to ni bilo najboljše leto za obveznice v zadnjem desetletju, temveč šele četrto najboljše. Medtem ko se je lani na začetku leta vendarle našlo nekaj optimistov z napovedmi takšnega donosa pri delnicah, jih je bilo verjetno veliko manj, ki bi takšne donose pričakovali pri obveznicah.

Bo Švedska za zgled?

Čeprav gre pri obveznicah za predvidljivejše denarne tokove in manj nestanoviten naložbeni razred kot pri delnicah, je mogoče opaziti, da ima finančna stroka (odkar zaznavamo vse nižje oziroma celo negativne donosnosti obveznic) manj sreče pri napovedovanju kapitalske rasti obveznic kot rasti delnic. Kar je po eni strani razumljivo, saj obseg negativne donosnosti znotraj globalnih obvezniških trgov še nikoli v zgodovini ni bil tolikšen, kot je v zadnjih letih. Vprašanje seveda je, koliko časa se bo to še nadaljevalo. Finančni načrti držav, podjetij in ne nazadnje poslovni modeli bank se prilagajajo tako imenovani »novi normali« obrestnih krivulj, občutna zvišanja obrestnih mer bi kaznovala predvsem najbolj zadolžene subjekte. Teh pa v Evropi ne manjka.
 

Po drugi strani smo bili konec leta priča prvemu evropskemu izhodu iz okolja negativnih obrestni mer: na Švedskem je centralna banka Riksbank zvišala obrestno mero na 0. To bi bil sicer morda lahko prvi simbolični preboj v glavah in začetek postopne normalizacije obrestnih mer v Evropi (čeprav Švedska ni del EMU in je v precej boljši solventni kondiciji kot evropsko povprečje).

Poudarek na »postopno«

Vsekakor je treba poudariti »postopne«, saj si višjih obrestnih mer v državah z nadpovprečnimi dolgovi prebivalstva ali držav nihče ne želi – razen verjetno poslovnih bank, ki bi se najraje prve poslovile od negativnih kratkoročnih obrestnih mer. Pri tem ne smemo pozabiti še na pokojninske sklade, ki ob nakupu manj tveganih evropskih državnih obveznic pri sedanji donosnosti ne morejo pokrivati niti inflacije, kaj šele realni donos.

Letos je torej pričakovati ponovno okrevanje ključnih globalnih gospodarstev, katerih dejavnost se je lani vse leto ohlajala. Ker je nekaj okrevanja že vštetega v lanske odlične delniške donose, se letos lahko pričakujemo nižje rasti kot lani ter nekoliko večje negotovosti na obvezniških trgih v primerjavi z lani. Ključni faktorji pri tem bodo moč gospodarskega okrevanja in cene energentov ter nadaljnji razvoj meddržavnih trgovinskih pogajanj.

Avtor: Aleš Čačovič, Triglav Skladi d.o.o.

DELO, 5. 1. 2020, RUBRIKA: BORZNA ANALIZA

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevalni nasveti

Kako v 5 korakih začeti z varčevanjem denarja

Pripravite si svoj načrt