Pet 21 Nov 2014

Obveznice letos presenečajo z donosi, a kako dolgo še?

Vse od začetka letošnjega leta so analitiki in investitorji na kapitalskih trgih precej črnogledi glede srednjeročnih pričakovanj za obvezniške trge. Namesto zviševanja zahtevanih donosov pri obveznicah pa smo videli njihovo padanje. Rasle so cene obveznic tako v ZDA kot tudi v Evropi in na trgih v razvoju ter cene obveznic z nizko bonitetno oceno.

Razloge lahko iščemo v izbruhu nemirov na Bližnjem vzhodu in Rusiji, izbruhu ebole, nižanju napovedi glede gospodarske rasti, grožnjah deflacije in ukrepih centralnih bank, da bi z znižanjem stroškov zadolževanja pospešile gospodarsko rast. Širši svetovni indeks obveznic BofA Merrill Lynch Global Broad Market Index se je merjeno v evrih letos zvišal že za 11,3 odstotka, vendar precej na račun krepitve preostalih valut v primerjavi z evrom. Indeks namreč sestavlja skoraj polovica ameriških obveznic, 25 odstotkov evropskih, 15 odstotkov japonskih in še obveznice drugih držav. V lokalni valuti je isti indeks pridobil 6,7 odstotka.

Pričakovali bi, da bodo zaradi zgrešenih napovedi z začetka leta analitiki in ostali finančni profesionalci spremenili svoje mišljenje, vendar zadnje napovedi kažejo ravno nasprotno. Če bi se morali odločiti za samo en naložbeni razred, kjer je najbolj pričakovan padec vrednosti, se je pri zadnji raziskavi Bloomberga med 510 svetovnimi upravljavci in analitiki izkazalo, da jih 45 odstotkov pripisuje največjo verjetnost padcu cen obveznic (predvsem državnih in tistih z nižjo bonitetno oceno). Med drugimi opcijami so imeli na izbiro še delnice, surovine, valute in nepremičnine. Pri vprašanju kateri naložbeni razred bi izbrali za nakup, če bi se morali odločiti le za enega, pa jih je 30 odstotkov odgovorilo, da so to delnice razvitih trgov. Na drugem mestu so bile nepremičnine s polovico manj odgovorov. Zaupanje v delnice je spodbujeno s solidnim okrevanjem ameriškega gospodarstva ter prepričanjem, da bo evropski in japonski centralni banki uspelo z dodatnimi ukrepi spodbuditi gospodarsko rast.

Rast cen obveznic in s tem upadanje donosov se bosta prej ali slej ustavila, vprašanje je le, kdaj bo nastopil trenutek obrata. Trenutne povprečne napovedi analitikov na Bloombergu kažejo, da bo donosnost 10-letnih ameriških obveznic ob koncu prihodnjega leta 3,23 odstotna, kar je 0,92 odstotne točke višje kot danes, donosnost nemške 10-letne obveznice pa 1,42 odstotna, kar je 0,63 odstotne točke višje kot danes. Uresničitev napovedi bi pomenila padec obvezniških indeksov v prihodnjem letu, vendar je tudi napovedi treba jemati z zadržkom, saj se zaradi dinamičnega gospodarskega okolja nenehno spreminjajo.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi

Objavljeno v: Dnevnik, str. 24, 21. 11. 2014, rubrika: Borzni komentar

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS maj 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi