Pet 6 Jul 2012

Obrestna mera ECB rekordno nizka

Glavna novica tega tedna je včerajšnje znižanje ključne obrestne mere Evropske centralne banke pod raven enega odstotka in sicer na 0,75 odstotka, kar se je zgodilo prvič v zgodovini evro območja. Dodatno znižanje obrestne mere, ki pomeni osnovno ceno virov financiranja za banke, naj bi spodbudilo potrošnjo in investicije ter posledično gospodarsko rast, po drugi strani pa lahko sproži inflacijsko spiralo. Kot je znano je glavni cilj ECB cenovna stabilnost, zato lahko kot razlog za znižanje obrestne mere iščemo tudi v znižanju inflacijskih pritiskov zaradi večjega padca cen naftnih derivatov. Malo pred odločitvijo ECB je angleška centralna banka Bank of England za 50 milijard britanskih funtov povišala ciljno mejo odkupa obveznic in sicer iz 325 na 375 milijard funtov. Poleg tega bo centralna banka sprejela dodatne ukrepe za spodbuditev gospodarske rasti z novim programom za povečanje kreditov podjetjem in gospodinjstvom. Britanska trgovinska zbornica za letošnje leto napoveduje, da bo britansko gospodarstvo zraslo za 0,1 odstotka.

Gledano na globalni ravni investitorji na svetovnih delniških trgih vse bolj pričakujejo in po tihem zahtevajo dodatne ukrepe s strani centralnih bank, saj je stanje globalne ekonomije še vedno zaskrbljujoče. Včerajšnja odločitev ECB in BoE so prvi koraki k nadaljnim ukrepom za spodbuditev gospodarske rasti, kako bodo odločitve vplivale na rast, pa bo trg ocenil v prihodnjih mesecih. Prihodnji ponedeljek se začne sezona objav kvartalnih rezultatov podjetij za drugo tromesečje letošnjega leta, ki ga bo tradicionalno odprlo ameriško podjetje Alcoa, zato lahko v prihodnjem kratkoročnem obdobju pričakujemo nihajnost delniških trgov, ki bo predvsem odvisna od objav poslovnih rezultatov in napovedi podjetij.

Ta teden je odjeknila novica, da bo nemški avtomobilski velikan Volkswagen 1. avgusta v celoti prevzel nemškega proizvajalca športnih avtomobilov Porsche. Volkswagen bo za 50,1 odstotni delež odštel 4,46 milijarde evrov, novo združeno podjetje pa bo zaradi sinergij omogočalo prihranke, ocenjene do višine 320 milijonov evrov.

Včeraj je Španija na kapitalskem trgu uspela prodati ciljno količino svojih 10- letnih državnih obveznic v višini 3 milijard evrov, cena za zadolževanje pa je znašala 6,43 odstotka, za primerjavo se je Španija na predhodni avkciji, ki je potekala 7. junija, zadolžila po ceni 6,044 odstotka.

 

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav Skladi, d.o.o.

 

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Strokovni prispevki

Energetika pod pritiskom, tehnologija v razcvetu

Preberi več