Pet 1 Aug 2008

Objave podjetij in finančna kriza

Svetovni delniški trgi so se v preteklem mesecu obnašali precej nervozno, kar je na borzi pomenilo večjo volatilnost, saj so se vlagatelji s pretiranim navdušenjem ali razočaranjem odzvali na vsako novico. Kljub strahu pred recesijo, finančno in hipotekarno krizo, pa je bil ameriški kapitalski trg po donosnosti v juliju v ospredju, saj je zrasel za pol odstotka, medtem ko je evropski indeks SPEURO 350 izgubil dober odstotek in pol, japonski Nikkei pa tri četrt odstotka. Na delniške tečaje trenutno vplivajo predvsem naslednji faktorji: gibanje črnega zlata, objave poslovnih rezultatov podjetij za drug kvartal ter napovedi za naprej in objave pomembnejših makroekonomskih kazalnikov.

Gibanje cene nafte je velikokrat obratno sorazmerno gibanju tečajev na borzi. V juliju je dosegla nov vrh pri več kot 147 dolarjih za sod, nato pa popustila in sedaj kotira 13 odstotkov pod vrhom. Razlog za padec gre pripisati krepitvi vrednosti dolarja in pa orkana, ki je kljub napovedim zgrešil naftne platforme v Mehiškem zalivu. Nafta bi se v prihodnje lahko še bolj pocenila, če bi se povečale možnosti o dvigu obrestnih mer v ZDA, ki bi še okrepile dolar. Močan vpliv na ceno nafte imajo tudi špekulanti, ki odigrajo v normalni razmerah sicer pozitivno vlogo, a v negotovih časih zaradi večjih hitrih zaslužkov povečajo volatilnost na trgu.

Meseca julija so se začele objave rezultatov podjetij za drugo četrtletje. V glavnem ameriškem indeksu S&P 500 je do sedaj objavilo 255 podjetij, kar pomeni, da smo na pol poti, objave pa so z eno besedo mešane. Mediana letne rasti dobička na delnico znaša 11,43 odstotka, kar je precej dobro, tako da lahko ta sezona objav obrne negativen sentiment na borzi. Izmed sektorjev, ki so se najslabše odrezali, so po pričakovanju finance, saj je dobiček na delnico padel v povprečju za 28 odstotkov, prav tako je ta sektor odgovoren za 40 odstotkov vseh objav, ki so slabše od pričakovanj analitikov. Drugi najslabši je sektor potrošnih dobrin z rahlo pozitivno rastjo dobičkov, medtem ko so najboljši sektorji tehnologija, zdravstvo in energija.

Ameriški predsednik Bush je pred kratkim podpisal hipotekarni zakon, s katerim želi zmanjšati posledice hipotekarne krize. Zakon predvideva pomoč lokalnim skupnostim za odkup zaseženih nepremičnin ter za okoli 300 milijard dolarjev vrednih posojil pod ugodnejšimi pogoji z državnim jamstvom predvsem z namenom refinanciranja obstoječih posojil okrog 400 tisoč lastnikom nepremičnin, ki niso več zmožni mesečno odplačevati obrokov. Kot vse kaže bodo ZDA naredile vse, da bi zajezile finančno krizo, za katero mnogi ugledni finančniki pravijo, da je največja po drugi svetovni vojni. A bodo navedeni ukrepi dovolj, da bodo vsaj končno ustavili padec prodaj nepremičnin, kjer še ni videti dna, pa bo pokazal čas.

Avtor: mag. Mitja Baša, upravljavec investicijskih skladov, Triglav DZU, d.o.o.

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Varčevanje za pokojnino – kdaj je potrebno začeti?

Preberite e-vodič 3 koraki do brezskrbne prihodnosti

Preberite e-vodič