Pon 28 Dec 2015

Obeti za leto 2016

GOSPODARSKA RAST OSTAJA NIZKA IN OBČUTLJIVA ZA MNOGE DEJAVNIKE

Pogled na donose svetovnih borz od konca zadnje globalne recesije leta 2009 nam daje zavidljivo sliko. Pri tem so med regijami nastajale velike razlike, kjer so razviti trgi (predvsem ZDA) po donosnosti prednjačili pred rastočimi trgi. Globalna gospodarstva v povprečju nadaljujejo pot okrevanja, zato se recesija v letu 2016 ne zdi verjetna. Gospodarska rast kljub temu ostaja nizka in občutljiva na mnoge dejavnike, zaradi česar lahko pričakujemo vodenje precej podobne monetarne politike na ravni centralnih bank kot leta 2015. Vse glavne regije se spopadajo z ekonomskimi vprašanji, ki so si podobna v cilju, ki ga želijo doseči, vendar tudi precej različna v podrobnostih, kako priti do cilja.

V ZDA so čakali z dvigom obrestne mere vse do konca tega leta. Kljub upadanju stopnje brezposelnosti in nizkim cenam surove nafte so bile investicije in potrošnja v manjšem porastu, kot bi si želeli. Trg dela bo v letu 2016 dosegel definicijo polne zaposlenosti, kar pomeni stopnjo brezposelnosti na ravni od 4,75 do 5,25 odstotka. Pričakujemo lahko postopno naraščanje stroškov dela in približevanje inflacije ciljnim ravnem. Bližajoče predsedniške volitve bodo ena izmed ključnih tem v letu 2016 in za Demokratsko stranko bo precej pomembno, da jim uspe nadaljevati izboljšave v gospodarstvu

Evropa je pomenila v letu 2015 pozitivno presenečenje, saj so bila pričakovanja za  gospodarsko rast na začetku precej nizka. Paket stimulacij Evropske centralne banke (ECB)  in vztrajen upad vrednosti evra pa sta pripomogla, da se je dvignila na območje od enega do   1,5 odstotka. Postalo je jasno, da sta monetarna politika ECB in enotna regulacija bank v območju evra začeli dajati rezultate. Povečevati se je začel obseg kreditiranja in s tem tudi investicije ter zaposlovanje. Večja zaposlenost in nizke cene nafte so pozitivno vplivali na potrošnjo. Portugalska in Španija sta šli skozi proces prestrukturiranja, ki je skupaj s spremenjeno politiko bank začel kazati pozitivne rezultate, na podobni poti je tudi Italija. Nemško gospodarstvo bo ostalo robustno, čeprav nekoliko občutljivo na šoke ki jih prinašajo trgi v razvoju. Nekoliko bolj nejasne razmere so v Veliki Britaniji, kjer močan funt škodi izvoznikom, pritisk je na realne plače, rast potrošnje ostaja omejena. Čeprav ostajajo določena politična tveganja v Evropi, povezana s precejšnjo neenotnostjo držav, lahko pričakujemo, da bo imela Evropa letu 2016 najvišjo stopnjo gospodarske rasti od leta 2010.

Japonska je imela med večjimi delniškimi trgi enega najvišjih donosov v letu 2015 zaradi izjemno agresivne monetarne politike. Nadaljevanje takšne politike se pričakuje, vendar vpliv na realno gospodarstvo ne dosega želenih rezultatov.

Tu so še rastoča gospodarstva, ki bodo postavljena pred mnoge izzive, kot npr. odlivi kapitala zaradi dviga obrestnih mer v ZDA, ranljivost bilanc zaradi močne rasti zadolževanja, javnofinančna šibkost držav izvoznic surovin, upočasnjevanje gospodarske rasti na Kitajskem in prepočasno uvajanje reform.

Avtor: Sašo Ivanović, Triglav Skladi d.o.o.

Objavljeno v: Delo, str. 26, 28. 12. 2015, rubrika: Svetovni trg

Zapri

Želim izvedeti več

V primeru, da ste mlajši od 15 let, za oddajo povpraševanja potrebujete privolitev staršev ali skrbnika.

Privolim, da lahko družba Triglav Skladi d.o.o. moje osebne podatke (ime in priimek, naslov, telefon, e-pošta) in druge podatke, zbrane preko spletnega brskalnika, zbira in uporablja za neposredno trženje, profiliranje, spremljanje obnašanja ciljnega kupca in občasno prejemanje prilagojenih sporočil po e-pošti oziroma telefonu (tudi SMS). Privolitev lahko kadarkoli prekličem. Moje podatke lahko obdelujejo samo pooblaščeni zaposleni in pogodbeni obdelovalci družbe. S potrditvijo sem seznanjen, da so podrobnejše informacije o varstvu osebnih podatkov, vključno s pravicami posameznika, dostopne v rubriki Politika zasebnosti.

Obveščanje izvaja družba Triglav Skladi d.o.o. Z vašo privolitvijo vam bomo lahko pripravili ponudbe, ki bodo prilagojene prav vašim potrebam, zahtevam in interesom oz. vašemu profilu. Na podlagi prepoznanih interesov, navad, potreb, zahtev in želja se bomo lahko posebej posvetili temu, da vam v največji možni meri ponudimo zgolj tisto, kar resnično potrebujete. Redno vas bomo lahko obveščali o vam prilagojenih ponudbah, storitvah in novostih družb Skupine Triglav, s sedežem v Republiki Sloveniji, ki se ukvarjajo z zavarovalniško dejavnostjo in/ali finančnimi storitvami (sem sodijo Zavarovalnica Triglav, d.d., Triglav, Zdravstvena zavarovalnica, d.d., Skupna pokojninska družba, d.d., Triglav Skladi, družba za upravljanje, d.o.o. – za popoln, ažuriran seznam družb prosimo obiščite spletno stran Skupine Triglav, www.triglav.eu).

Pomembno:

Seznanitvene informacije o obdelavi vaših osebnih podatkov

Družba Triglav Skladi d.o.o. vaše osebne podatke, ki jih obdeluje na podlagi vaše privolitve in za namene, ki so opredeljeni zgoraj ter natančneje opisani tukaj hrani do preklica privolitve z vaše strani.

Posameznik lahko kadarkoli začasno ali trajno prekliče svojo privolitev za obdelavo osebnih podatkov za zgoraj opredeljene namene ali ugovarja obdelavi osebnih podatkov za neposredno trženje. Posameznik lahko zahteva dostop, dopolnitev, popravek, omejitev obdelave, prenos ali izbris osebnih podatkov ali vloži ugovor zoper obdelavo osebnih podatkov, ki se obdelujejo v zvezi z njim, s pisno zahtevo, poslano na naslov: Triglav Skladi, d.o.o., Slovenska cesta 54, 1000 Ljubljana, ali na dpo@triglavskladi.si. Preklic privolitve ne vpliva na zakonitost obdelave, ki se je na podlagi privolitve izvajala do njenega preklica.

Posameznik ima pravico vložiti pritožbo pri Informacijskem pooblaščencu Republike Slovenije, če meni, da se njegovi osebni podatki obdelujejo v nasprotju z veljavnimi predpisi, ki urejajo varstvo osebnih podatkov.

Pooblaščeno osebo za varstvo osebnih podatkov v družbi Triglav Skladi d.o.o. lahko kontaktirate preko elektronskega naslova: dpo@triglavskladi.si.

Za uspešno oddajo morate sprejeti privolitev. V kolikor ne želite, lahko še vedno stopite v stik z nami prek 080 10 19.

To prevent automated spam submissions leave this field empty.

Uporabnike spletnega mesta www.triglavskladi.si seznanjamo, da bomo vse podatke in informacije, pridobljene od uporabnikov, uporabljali izključno za potrebe komuniciranja z njimi v zvezi s trženjem Triglav vzajemnih skladov in ostalih tako obstoječih kot tudi novih produktov in storitev družbe Triglav Skladi. V zvezi z varstvom osebnih podatkov zagotavljamo, da bo družba za upravljanje kot upravljavec zbirke osebnih podatkov z njimi postopala v skladu z določbami Zakona o varstvu osebnih podatkov. S tem ko uporabnik posreduje podatke družbi Triglav Skladi s potrditvijo njihovega vnosa v izbrane kontaktne obrazce, dovoljuje, da družba navedene podatke obdeluje za zgoraj opredeljene namene v svojih zbirkah podatkov. Podatke lahko družba Triglav Skladi ali z njene strani pooblaščen pogodbeni obdelovalec podatkov obdeluje do pisnega preklica privolitve, ki ga uporabnik posreduje Družbi. Pisni preklic se lahko nanaša tudi le na posamezen namen oziroma storitev (npr. pošiljanje ponudb, anketiranje, ipd.). Uporabnik lahko družbi po elektronski pošti kadar koli sporoči, katerih vrst elektronskih sporočil oziroma vsebin na svoj e-poštni naslov ne želi več prejemati. Več na https://www.triglavskladi.si/pravno-obvestilo

Mesečno poročilo

Mesečno poročilo podskladov KS Triglav VS marec 2021

Preberite poročilo

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Ne želite nikoli več zamuditi naslednje naložbene priložnosti? Na spodnji povezavi se prijavite na naše  aktualne novice in ostanite vedno na tekočem.

Novice in napovedi iz sveta naložb v letu 2021

Tudi v letošnjem letu smo vam z veseljem na voljo, tako za nasvete
kot tudi upravljanje vaših naložb. Za podrobnejše informacije
kje lahko stopite v stik z nami kliknite na povezavo.

Uspešen začetek novega naložbenega leta vam želi Ekipa Triglav Skladi